Český statistický úřad: Meziroční růst cen v říjnu zpomalil

10.11.2020 10:06

Spotřebitelské ceny vzrostly v říjnu proti září o 0,2 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména růstem cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle odívání a obuv, který byl částečně kompenzován poklesem cen v oddíle bydlení. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v říjnu o 2,9 %, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v září.

Český statistický úřad: Meziroční růst cen v říjnu zpomalil
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v říjnu o 2,9 %, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v září. Na tento vývoj mělo největší vliv zpomalení růstu cen v oddíle bydlení. Ceny elektřiny oproti loňskému říjnu zmírnily svůj růst na zhruba 5 % a ceny zemního plynu klesly o téměř 4 %,“ říká Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

tabulka

Meziměsíční srovnání

Meziměsíční růst cen v oddíle odívání a obuv byl způsoben vyššími cenami oděvů o 2,7 % a obuvi o 3,3 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly především ceny zeleniny o 6,6 %, ovoce o 1,5 %, vepřového masa o 1,8 % a jogurtů o 3,0 %. V oddíle doprava se zvýšily zejména ceny automobilů o 0,9 % a ceny pohonných hmot a olejů o 0,4 %.

tabulka

Na snižování celkové hladiny spotřebitelských cen působil v říjnu především pokles cen v oddíle bydlení, kde byly nižší ceny elektřiny o 2,6 % a zemního plynu o 4,3 %. V oddíle alkoholické nápoje, tabák klesly ceny vína o 4,4 % a lihovin o 2,9 %. Z potravin se snížily zejména ceny cukru o 10,6 %, vajec o 3,7 %, drůbežího masa o 1,1 %, uzenin o 0,6 % a brambor o 3,5 %. Cena brambor dosáhla hodnoty 12,44 Kč/kg, což bylo nejméně od října 2016.

Ceny zboží úhrnem a ceny služeb vzrostly shodně o 0,2 %.

tabulka

Meziroční srovnání

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v říjnu o 2,9 %, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v září. Zpomalení meziročního cenového růstu nastalo především v oddíle bydlení, kde zmírnil růst cen elektřiny na 4,8 % (v září 7,6 %) a ceny zemního plynu přešly z růstu o 0,4 % v září v pokles o 3,9 % v říjnu. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje zpomalil růst cen masa na 4,7 % (v září 5,6 %), ovoce na 13,9 % (v září 20,6 %), ceny cukru přešly z růstu o 17,4 % v září v pokles o 0,9 % v říjnu. Některé potraviny prohloubily svůj meziroční cenový pokles. Ceny polotučného trvanlivého mléka byly v říjnu nižší o 8,2 % (v září o 5,5 %), vajec o 4,4 % (v září o 0,4 %) a brambor o 18,5 % (v září o 10,4 %). V oddíle alkoholické nápoje, tabák zmírnil růst cen lihovin na 5,6 % (v září 8,5 %), vína na 0,1 % (v září 2,1 %) a piva na 4,2 % (v září 5,1 %). Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo v oddíle doprava, kde vzrostly ceny automobilů o 8,9 % (v září o 7,7 %).

tabulka

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v říjnu opět největší vliv ceny v oddíle alkoholické nápoje, tabák, kde vzrostly ceny alkoholických nápojů o 3,5 % a tabákových výrobků o 14,1 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje se zvýšily ceny vepřového masa o 5,1 %, uzenin o 5,9 % a zeleniny o 6,4 %. V oddíle bydlení byly vyšší ceny nájemného z bytu o 2,0 %, vodného o 1,7 % a stočného o 1,5 %. V oddíle stravování a ubytování vzrostly ceny stravovacích služeb o 5,3 %. Na meziroční snižování cenové hladiny v říjnu nadále působily ceny v oddíle pošty a telekomunikace (pokles o 3,2 %).

tabulka

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 3,1 % a ceny služeb o 2,7 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného (nákladů vlastnického bydlení) byl 103,1 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v říjnu 3,3 %.

graf

Harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP)1)

Podle předběžných výpočtů vzrostl v říjnu HICP v ČR meziměsíčně o 0,1 % a meziročně o 2,9 %. Podle bleskových odhadů Eurostatu byla meziroční změna HICP za Eurozónu v říjnu 2020 -0,3 %, na Slovensku byly ceny v říjnu meziročně vyšší o 1,7 % a naopak v Německu o 0,5 % nižší. Podle předběžných údajů Eurostatu byla meziroční změna HICP 27 členských zemí EU v září 0,2 %, což bylo o 0,2 procentního bodu méně než v srpnu. Nejvíce ceny v září meziročně vzrostly v Polsku (o 3,8 %) a největší pokles nastal v Řecku (o 2,3 %). Na Slovensku byly ceny vyšší o 1,4 % a v Německu ceny klesly o 0,4 %.

(Více informací na internetových stránkách Eurostatu HICP. - ZDE)

graf

Poznámka:
1) HICP neobsahuje imputované nájemné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…