Český statistický úřad: Meziroční růst cen zemědělských výrobců výrazně zpomalil

16.09.2019 12:20

Meziměsíčně vzrostly ceny průmyslových výrobců o 0,1 %, ceny stavebních prací o 0,3 % a ceny tržních služeb pro podniky o 0,4 %, ceny zemědělských výrobců se snížily o 6,0 %. Meziročně byly vyšší ceny zemědělských výrobců o 4,1 %, průmyslových výrobců o 2,1 %, stavebních prací o 3,8 % a tržních služeb pro podniky o 2,7 %.

Český statistický úřad: Meziroční růst cen zemědělských výrobců výrazně zpomalil
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Ceny zemědělských výrobců byly meziročně vyšší o 4,1 %. Ceny raných brambor vzrostly o téměř 76 %, ovoce přes 22 % a ceny zeleniny o 18,4 %. V živočišné výrobě se zvýšily především ceny jatečných prasat, a to o 25 %. Přesto se jednalo oproti minulému měsíci o výrazné zpomalení,“ uvádí Jiří Šulc, vedoucí oddělení statistiky cen zemědělství, stavebnictví a služeb ČSÚ.

Indexy cen výrobců v srpnu 2019

Meziměsíční srovnání

Ceny zemědělských výrobců se snížily o 6,0 %. Klesly ceny brambor o 19,0 %, olejnin o 12,0 %, zeleniny o 11,5 %, obilovin o 6,3 %, drůbeže o 2,8 %, skotu o 1,4 % a mléka o 1,1 %. Vzrostly ceny jatečných prasat, a to o 1,6 %.

Index cen průmyslových výrobců podle hlavních průmyslových skupin

Ceny průmyslových výrobců vzrostly o 0,1 %. Zvýšily se ceny dopravních prostředků o 0,5 %, z toho ceny dílů a příslušenství pro motorová vozidla o 0,8 %. Vzrostly ceny chemických látek a výrobků o 0,8 % a elektrických zařízení o 0,5 %. Klesly ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných výrobků. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se snížily o 0,1 %, z toho mléčných výrobků o 0,7 %, mlýnských a škrobárenských výrobků o 1,0 %, naopak ceny zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa vzrostly o 0,5 %.

Ceny stavebních prací dle odhadů vzrostly o 0,3 %, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví se nezměnily.

Index cen průmyslových výrobců (rozklad přírůstků meziměsíčního, meziročních)

Ceny tržních služeb pro podniky vzrostly o 0,4 % v důsledku zvýšení cen za reklamní služby a průzkum trhu o 6,0 %. Dále se zvýšily ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě o 0,4 % a za právní a účetnické služby o 0,2 %. Klesly ceny za poradenství v oblasti řízení o 1,3 % a za služby v oblasti zaměstnání o 0,4 %. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby se nezměnily.

Index cen průmyslových výrobců (meziroční změny, změny proti bazickému roku 2015)

Meziroční srovnání

Ceny zemědělských výrobců byly vyšší o 4,1 % (v červenci o 12,1 %). V rostlinné výrobě se ceny zvýšily o 2,8 %. Ceny brambor byly vyšší o 75,9 %, ovoce o 22,3 %, zeleniny o 18,4 % a obilovin o 1,8 %. Ceny olejnin klesly o 1,6 %. V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 5,7 %, vzrostly ceny jatečných prasat o 25,0 % a mléka o 4,5 %. Nižší byly ceny vajec o 8,6 %, drůbeže o 3,2 % a skotu o 2,7 %.

Index cen stavebních prací (meziroční změny, změny proti bazickému roku 2015)

Ceny průmyslových výrobců se zvýšily stejně jako v červenci o 2,1 %. Vyšší byly zejména ceny v odvětví elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 7,7 %. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku vzrostly o 3,7 %, z toho zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa o 9,6 %. Ceny v odvětví nábytku a ostatních výrobků zpracovatelského průmyslu vzrostly o 4,2 %, v odvětví pryžových, plastových a ostatních nekovových minerálních výrobků o 3,0 %, v odvětví těžby a dobývání o 6,8 %. Významně klesly ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Snížily se ceny chemických látek a výrobků o 2,2 %. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin byly vyšší zejména ceny zboží krátkodobé spotřeby o 3,5 % a energií o 3,4 %.

Ceny stavebních prací se dle odhadů zvýšily o 3,8 % (v červenci o 3,9 %). Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly vyšší o 3,2 % (v červenci o 3,1 %).

Index cen tržních služeb pro podniky (meziroční změny, změny proti bazickému roku 2015)

Ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o 2,7 % (v červenci o 2,5 %). Vzrostly ceny za služby v oblasti zaměstnání o 9,8 %, za pojištění, zajištění a penzijní financování o 6,6 % a za reklamní služby a průzkum trhu o 5,9 %. Vyšší byly dále ceny za poradenství v oblasti řízení o 4,4 % a za služby v pozemní dopravě o 2,2 %. Ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě byly nižší o 0,8 %. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby byly vyšší o 2,4 % (stejně jako v červenci).

Index cen zemědělských výrobců (meziroční změny, změny proti bazickému roku 2015)

Ceny průmyslových výrobců v EU – červenec 2019 (předběžná data)

V zemích Evropské unie (EU28), podle údajů zveřejněných Eurostatem, ceny průmyslových výrobců v červenci meziměsíčně vzrostly o 0,3 % (v červnu klesly o 0,7 %). Nejvíce se zvýšily ceny na Kypru o 1,7 %. V Německu, v Rakousku a v Polsku vzrostly ceny shodně o 0,1 %. Na Slovensku se ceny nezměnily a v České republice byly ceny nižší o 0,1 %. Nejvíce klesly ceny v Belgii o 1,0 %.

Meziročně byly ceny v EU28 v červenci vyšší o 0,6 % (v červnu o 0,9 %). Nejvíce vzrostly ceny v Rumunsku o 6,2 %. Na Slovensku se ceny zvýšily o 2,2 %, v České republice o 2,1 %, v Německu o 1,3 % a v Polsku o 1,1 %. V Rakousku se ceny snížily o 0,3 %. Nejvyšší pokles cen byl v Dánsku o 3,0 %.

Index cen průmyslových výrobců – mezinárodní porovnání (průměr roku 2015=100)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…