Český statistický úřad: Meziroční růst průmyslu pokračoval i v době dovolených

06.09.2017 22:07

Průmyslová produkce v červenci meziročně vzrostla reálně o 3,3 %. Po očištění o sezónní vlivy klesla v porovnání s předchozím měsícem o 9,8 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 7,6 %.

Český statistický úřad: Meziroční růst průmyslu pokračoval i v době dovolených
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Průmyslová produkce byla v červenci 2017 po vyloučení sezónních vlivů reálně meziměsíčně nižší o 9,8 %. Výrazný meziměsíční pokles byl ovlivněn čerpáním celozávodních dovolených ve významných podnicích. V porovnání se stejným měsícem předchozího roku průmyslová produkce vzrostla reálně o 3,3 %. Červenec 2017 měl stejný počet pracovních dnů jako červenec 2016. K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +2,5 procentního bodu, růst o 17,1 %), výroba strojů a zařízení (příspěvek +0,8 p.b., růst o 9,4 %) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +0,5 p.b., růst o 5,3 %). Průmyslová produkce klesla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (příspěvek -0,9 p.b., pokles o 8,0 %), výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (příspěvek -0,6 p.b., pokles o 28,1 %) a těžba a dobývání (příspěvek -0,4 p.b., pokles o 14,3 %).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v červenci 2017 meziročně vzrostly o 7,0 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 7,1 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 6,9 %.

Hodnota nových zakázek v červenci 2017 ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 7,6 %. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 8,5 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 5,8 %. K meziročnímu růstu nových zakázek celkem přispěla nejvíce odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +1,9 p.b., růst o 5,4 %), výroba základních kovů, hutní zpracování; slévárenství (příspěvek +1,5 p.b., růst o 26,1 %) a výroba elektrických zařízení (příspěvek +1,3 p.b., růst o 13,2 %). Nové zakázky klesly v odvětvích výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků (příspěvek -0,4 p.b., pokles o 27,3 %), výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (příspěvek -0,2 p.b., pokles o 9,9 %) a výroba oděvů (příspěvek -0,1 p.b., pokles o 9,4 %).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců*) v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v červenci 2017 meziročně zvýšil o 1,9 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v červenci 2017 meziročně vzrostla o 7,4 % a činila 31 197 Kč.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v červnu 2017 v EU28 meziročně vzrostla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 2,9 %. Podle předběžného harmonogramu údaje za červenec 2017 Eurostat zveřejní 13. 9. 2017 v 11.00 h.

Poznámky:
*) Ukazatel evidenčního počtu zaměstnanců nezahrnuje osoby pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti, pracující majitele podniků a spolupracující členy domácnosti, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru. Do údaje o evidenčním počtu zaměstnanců v průmyslu nejsou rovněž zahrnuti zaměstnanci agentur, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru v odvětví služeb (CZ-NACE 78.2).
V souladu s revizní politikou ČSÚ byly zároveň se zpracováním dat za červenec 2017 revidovány údaje za duben až červen 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…