Český statistický úřad: Na Teplicku již znají jméno nového senátora

13.06.2020 18:14

Vítězem doplňovacích voleb do Senátu v obvodu č. 32 – Teplice se stal Hynek Hanza se ziskem 57,17 % hlasů. Zdeněk Bergman získal ve druhém kole volby 42,82 % hlasů. Řádné volby se v obvodu uskuteční na podzim roku 2024.

Český statistický úřad: Na Teplicku již znají jméno nového senátora
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Rozdíl mezi kandidáty ve druhém kole volby činil 1 330 hlasů. Volební účast dosáhla 9,26 % a byla o 6,53 procentního bodu nižší než v prvním kole, kdy dosáhla 15,79 %. Do druhého kola volby postoupili minulý týden Hynek Hanza se ziskem 29,73 % hlasů a Zdeněk Bergman s 22,15 % hlasů.

Mandát senátora zvoleného v těchto doplňovacích volbách vyprší na podzim roku 2024, kdy proběhnou řádné volby v celkem 27 volebních obvodech.

„Právě skončené senátní volby nejsou letos jediné. Český statistický úřad se již nyní intenzivně připravuje na podzimní řádné volby do jedné třetiny Senátu, které proběhnou současně s volbami do krajských zastupitelstev,“ říká Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Pro doplňovací volby v senátním obvodu č. 32 – Teplice bylo zaregistrováno celkem 10 přihlášek, voleb se účastnilo 9 kandidátů. O senátorský mandát usilovalo 7 mužů a 2 ženy. Průměrný věk kandidátů v prvním kole volby byl 52,8 let. Dva kandidáti byli bez politické příslušnosti.

Voliči hlasovali v celkem 131 volebních okrscích a pro převzetí výsledků od volebních komisí byla připravena 4 přebírací místa Českého statistického úřadu. Aktivní bylo též pracoviště ústředí Českého statistického úřadu zajišťující elektronické zpracování výsledků voleb a zveřejnění výsledků na prezentačním webu ZDE.

Poslední okrsek byl zpracován v 15.19 hodin. V pondělí výsledky hlasování projedná Státní volební komise a po schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

Procentuální zisky kandidátů jsou uvedeny na dvě desetinná místa bez zaokrouhlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …