Český statistický úřad: Odhad úrody obilovin i řepky je srovnatelný s pětiletým průměrem

13.08.2023 7:44 | Tisková zpráva

Na základě druhého letošního odhadu sklizní k 15. červenci se očekává úroda základních obilovin 7 123 tis. tun. Předpokládaná sklizeň je srovnatelná s pětiletým průměrem (+0,1 %), ale v meziročním srovnání je o 446 tis. tun nižší (-5,9 %). Řepky se sklidí 1 215 tis. tun, o 48 tis. tun více než v loňském roce (+4,1 %). Odhadovaná sklizeň máku 19 tis. tun je meziročně o 14,2 % nižší.

Český statistický úřad: Odhad úrody obilovin i řepky je srovnatelný s pětiletým průměrem
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Upřesněný odhad úrody základních obilovin (bez kukuřice na zrno) činí 7 123 tis. tun. Proti prvnímu červnovému odhadu se očekávaná sklizeň základních obilovin navýšila o 168 tis. tun (+2,4 %).

„Podle druhého odhadu by se mohlo sklidit přes 7 milionu tun základních obilovin, to je množství srovnatelné s pětiletým průměrem. I když je odhad optimističtější než před měsícem, kvůli meziročně slabšímu hektarovému výnosu je předpokládaná úroda zatím menší než v loňském nadprůměrném roce. Už i tak opožděné žně ještě zpomalil vytrvalý déšť, který ohrožuje také kvalitu zrna. Zemědělci budou svoje odhady dále upřesňovat a konečné výsledky ještě ovlivní další průběh počasí,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

Pšenice seté ozimé se podle odhadu sklidí 4 734 tis. tun, o 205 tis. tun méně než v loňském roce (−4,2 %), ječmene jarního 965 tis. tun (−14,3 %), ječmene ozimého 781 tis. tun (+4,0 %), tritikale 205 tis. tun (−1,3 %), pšenice seté jarní 153 tis. tun (−38,9 %), ovsa 148 tis. tun (−11,6 %) a žita 120 tis. tun (−6,5 %).

Předpokládaná úroda řepky 1 215 tis. tun je meziročně o 48 tis. tun vyšší (+4,1 %) a mírně převyšuje také pětiletý průměr (+1,2 %). Ve srovnání s prvním červnovým odhadem je aktuální odhad sklizně řepky o necelých 9 tisíc tun nižší (−0,7 %).

Máku se letos podle odhadu sklidí 19 tis. tun, o 14,2 % méně než loni. Odhad sklizně je o pětinu nižší ve srovnání s pětiletým průměrem (−19,9 %). Plochy oseté mákem v posledních letech kolísají a s tím souvisí také výše úrody. Zatímco v roce 2020 a 2021 se sklízelo kolem 30 tisíc tun máku, letošní odhad sklizně je o více než třetinu nižší.

Detailnější informace o odhadech sklizní zemědělských plodin naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…