Český statistický úřad: Odhad úrody obilovin i řepky je srovnatelný s pětiletým průměrem

13.08.2023 7:44 | Tisková zpráva

Na základě druhého letošního odhadu sklizní k 15. červenci se očekává úroda základních obilovin 7 123 tis. tun. Předpokládaná sklizeň je srovnatelná s pětiletým průměrem (+0,1 %), ale v meziročním srovnání je o 446 tis. tun nižší (-5,9 %). Řepky se sklidí 1 215 tis. tun, o 48 tis. tun více než v loňském roce (+4,1 %). Odhadovaná sklizeň máku 19 tis. tun je meziročně o 14,2 % nižší.

Český statistický úřad: Odhad úrody obilovin i řepky je srovnatelný s pětiletým průměrem
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Upřesněný odhad úrody základních obilovin (bez kukuřice na zrno) činí 7 123 tis. tun. Proti prvnímu červnovému odhadu se očekávaná sklizeň základních obilovin navýšila o 168 tis. tun (+2,4 %).

„Podle druhého odhadu by se mohlo sklidit přes 7 milionu tun základních obilovin, to je množství srovnatelné s pětiletým průměrem. I když je odhad optimističtější než před měsícem, kvůli meziročně slabšímu hektarovému výnosu je předpokládaná úroda zatím menší než v loňském nadprůměrném roce. Už i tak opožděné žně ještě zpomalil vytrvalý déšť, který ohrožuje také kvalitu zrna. Zemědělci budou svoje odhady dále upřesňovat a konečné výsledky ještě ovlivní další průběh počasí,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

Pšenice seté ozimé se podle odhadu sklidí 4 734 tis. tun, o 205 tis. tun méně než v loňském roce (−4,2 %), ječmene jarního 965 tis. tun (−14,3 %), ječmene ozimého 781 tis. tun (+4,0 %), tritikale 205 tis. tun (−1,3 %), pšenice seté jarní 153 tis. tun (−38,9 %), ovsa 148 tis. tun (−11,6 %) a žita 120 tis. tun (−6,5 %).

Předpokládaná úroda řepky 1 215 tis. tun je meziročně o 48 tis. tun vyšší (+4,1 %) a mírně převyšuje také pětiletý průměr (+1,2 %). Ve srovnání s prvním červnovým odhadem je aktuální odhad sklizně řepky o necelých 9 tisíc tun nižší (−0,7 %).

Máku se letos podle odhadu sklidí 19 tis. tun, o 14,2 % méně než loni. Odhad sklizně je o pětinu nižší ve srovnání s pětiletým průměrem (−19,9 %). Plochy oseté mákem v posledních letech kolísají a s tím souvisí také výše úrody. Zatímco v roce 2020 a 2021 se sklízelo kolem 30 tisíc tun máku, letošní odhad sklizně je o více než třetinu nižší.

Detailnější informace o odhadech sklizní zemědělských plodin naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…