Český statistický úřad: Průmysl v dubnu šlápl na plyn

07.06.2021 10:06

Průmyslová produkce v dubnu reálně meziročně vzrostla o 55,1 %. Meziměsíčně byla vyšší o 1,9 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 90,0 %.

Český statistický úřad: Průmysl v dubnu šlápl na plyn
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Průmyslová produkce1 v dubnu 2021 byla reálně meziměsíčně vyšší o 1,9 %. Meziročně vzrostla o 55,1 %. K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +25,3 procentního bodu, růst o 446,5 %), výroba pryžových a plastových výrobků (příspěvek +5,7 p. b., růst o 101,8 %) a výroba elektrických zařízení (příspěvek +4,6 p. b., růst o 64,0 %). Průmyslová produkce klesla pouze v odvětví výroba oděvů (příspěvek -0,02 p. b., pokles o 2,5 %).

„Vlivem loňského lockdownu dosáhl dubnový růst průmyslové produkce historických hodnot, když meziročně vzrostl o 55 %. Český průmysl jede na plné obrátky a jeho produkce se přibližuje úrovni z roku 2019, tedy svému dosavadnímu maximu,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

tabulka

„Pro zpracovatelský průmysl jako celek je duben 2021 dokonce historicky nejsilnějším měsícem. Některá odvětví fungovala i v době epidemie víceméně bez omezení, ale tempa růstu u těch nejvíce postižených jsou opravdu v časové řadě mimořádná. Automobilový průmysl jede naplno i přes celosvětový nedostatek některých součástek a tím pádem se daří i navazujícím odvětvím,“ dodává Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu.

tabulka

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách1 v dubnu 2021 meziročně vzrostly o 63,5 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 87,5 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 38,4 %.

graf

Hodnota nových zakázek1 v dubnu 2021 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 90,0 %. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 98,6 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 74,0 %. K celkovému meziročnímu růstu nových zakázek přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +55,6 p. b., růst o 363,6 %), výroba elektrických zařízení (příspěvek +8,5 p. b., růst o 76,0 %) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +6,4 p. b., růst o 39,4 %). Nové zakázky klesly pouze v odvětví výroba oděvů (příspěvek -0,05 p. b., pokles o 5,0 %).

graf

Průměrný evidenční počet zaměstnanců2 v průmyslu se v dubnu 2021 meziročně snížil o 2,0 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v dubnu 2021 meziročně vzrostla o 11,3 %. Růst průměrné mzdy byl ovlivněn rovněž nízkou srovnávací základnou.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v březnu 2021 v EU27 meziročně vzrostla o 11,0 %, český průmysl vzrostl o 14,1 %. Největší meziroční růst zaznamenala Itálie a Slovensko; německý průmysl vzrostl o 5,5 %. Naopak produkce maltského průmyslu meziročně klesla o 2,8 %. Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za duben 2021 dne 14. 6. 2021.

graf

Poznámky:
1) Meziroční vývoj všech ukazatelů, není-li uvedeno jinak, je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční, popř. mezičtvrtletní tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti. Příspěvky k růstu, nebo poklesu, jsou počítány z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů. Duben 2021 měl stejný počet pracovních dnů jako duben 2020.
2) Ukazatele týkající se zaměstnanosti v průmyslu se vztahují k celé populaci podniků s převažující průmyslovou činností. Ukazatel evidenčního počtu zaměstnanců nezahrnuje osoby pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti, pracující majitele podniků a spolupracující členy domácnosti, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru. Do údaje o evidenčním počtu zaměstnanců v průmyslu nejsou rovněž zahrnuti zaměstnanci agentur, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru v odvětví služeb (CZ-NACE 78.2).
V souladu s revizní politikou ČSÚ byly zároveň se zpracováním dat za duben 2021 revidovány údaje za leden až březen 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…