Český statistický úřad: Průmyslová produkce v listopadu klesla

11.01.2020 18:43

Průmyslová produkce v listopadu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně klesla o 3,2 %. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 1,1 %. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 2,9 %.

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v listopadu klesla
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Průmyslová produkce1 v listopadu 2019 byla reálně meziměsíčně nižší o 1,1 %. Meziročně klesla o 3,2 % zčásti díky vysoké srovnávací základně předchozího roku. K meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (příspěvek -0,7 procentního bodu, pokles o 28,8 %), výroba strojů a zařízení (příspěvek -0,6 p. b., pokles o 7,6 %) a výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -0,6 p. b., pokles o 3,0 %). Průmyslová produkce vzrostla v odvětvích výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,4 p. b., růst o 6,6 %), výroba pryžových a plastových výrobků (příspěvek +0,4 p. b., růst o 6,0 %) a výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků (příspěvek +0,2 p. b., růst o 14,8 %). Bez očištění byla průmyslová produkce meziročně nižší o 5,7 % (v listopadu 2019 bylo o jeden pracovní den méně než v listopadu 2018).

Průmyslová produkce

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách2 v listopadu 2019 meziročně klesly o 6,0 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 7,7 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 3,7 %.

Tržby a nové zakázky v průmyslu

Hodnota nových zakázek2 v listopadu 2019 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 2,9 %. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 0,5 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 8,0 %. K celkovému meziročnímu poklesu nových zakázek přispěla odvětví výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (příspěvek -1,2 p. b., pokles o 11,5 %), výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (příspěvek -1,0 p. b., pokles o 15,8 %) a výroba strojů a zařízení (příspěvek -0,9 p. b., pokles o 8,0 %). Nové zakázky vzrostly v odvětvích výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +2,4 p. b., růst o 6,7 %), výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,4 p. b., růst o 4,2 %) a výroba papíru a výrobků z papíru (příspěvek +0,02 p. b., růst o 0,7 %).

Index průmyslové produkce (bazické indexy)

Průměrný evidenční počet zaměstnanců3 v průmyslu se v listopadu 2019 meziročně snížil o 1,7 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v listopadu 2019 meziročně vzrostla o 3,6 %.

Index průmyslové produkce (meziroční indexy)

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v říjnu 2019 v EU28 meziročně klesla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 1,7 %. Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za listopad 2019 dne 15. 1. 2020.

Index průmyslové produkce – mezinárodní srovnání

Poznámky:
1) Meziroční vývoj průmyslové produkce, není-li uvedeno jinak, je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční, popř. mezičtvrtletní tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti. Příspěvky k růstu, nebo poklesu, jsou počítány z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů.
2) Meziroční vývoj tržeb v běžných cenách a hodnoty nových zakázek jsou uváděny neočištěné.
3) Ukazatele týkající se zaměstnanosti v průmyslu se vztahují k celé populaci podniků s převažující průmyslovou činností. Ukazatel evidenčního počtu zaměstnanců nezahrnuje osoby pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti, pracující majitele podniků a spolupracující členy domácnosti, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru. Do údaje o evidenčním počtu zaměstnanců v průmyslu nejsou rovněž zahrnuti zaměstnanci agentur, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru v odvětví služeb (CZ-NACE 78.2).

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…