Český statistický úřad: Růst cen loni ovlivnil všechny ekonomické sektory

26.04.2023 16:08 | Tisková zpráva

Reálný meziroční růst hrubé přidané hodnoty nefinančních podniků v průběhu roku 2022 zpomaloval. Na domácnosti loni působil prudký růst cen a pokles reálných příjmů, což se projevilo zejména reálným propadem jejich spotřeby. Hospodaření vládních institucí skončilo ve výrazném deficitu.

Český statistický úřad: Růst cen loni ovlivnil všechny ekonomické sektory
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Hrubá přidaná hodnota nefinančních podniků ve 4. čtvrtletí 2022 nominálně meziročně rostla o 116,5 mld. korun, ale reálný nárůst zpomalil na 1,5 %. Mezičtvrtletně HPH reálně vzrostla o 2,3 %.

„Po celý rok na podniky působilo zdražení energií a surovin, které negativně ovlivnilo zejména energeticky náročná průmyslová odvětví. Služby a obchod byly zasaženy poklesem spotřeby domácností. Ve druhé polovině roku ale došlo k oživení ve výrobě motorových vozidel a souvisejících odvětvích, což podpořilo mezičtvrtletní růst hrubé přidané hodnoty nefinančních podniků,“ upřesňuje Karolína Zábojníková, analytička Českého statistického úřadu. Míra zisku nefinančních podniků se ve 4. čtvrtletí držela na úrovni 46,9 %. Jejich míra investic mezičtvrtletně klesla a dosáhla 28,9 %.

Příjmy domácností byly ve 4. čtvrtletí meziročně nominálně vyšší o 126,4 mld. korun. Reálný propad se ale prohloubil na 3,2 %. Spotřeba domácností byla reálně meziročně nižší o 5,5 % a oproti předchozímu kvartálu klesla o 2,8 %. Dál pokračoval růst hrubých úspor, což vedlo k výraznému zvýšení míry úspor na 21,7 %. Jde o nejvyšší hodnotu od 1. čtvrtletí 2021 ovlivněného nucenými uzávěrami v obchodě a službách v souvislosti s protiepidemickými opatřeními. Míra investic domácností se neměnila a dosáhla 9,4 %

Hospodaření sektoru vládních institucí ve 4. čtvrtletí skončilo v deficitu 103,8 mld. korun. Meziročně se schodek prohloubil o 7,0 mld. korun. Navýšení příjmů bylo podpořeno i silným růstem cenové hladiny, ale zejména výběr spotřebních daní byl na konci roku negativně ovlivněn poklesem spotřeby. Řešení energetické krize i další sociální výdaje naopak tlačily na silnější růst výdajů vládních institucí. Na konci roku 2022 dluh vládních institucí dosáhl 2 997,1 mld. korun a byl meziročně vyšší o 430,4 mld.

Další detaily přináší aktuální Analýza sektorových účtů ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…