Český statistický úřad: Stavební produkce v roce 2022 vzrostla o 1,9 %

08.02.2023 7:31 | Tisková zpráva

Stavební produkce v prosinci reálně meziročně klesla o 0,2 %. Meziměsíčně byla vyšší o 1,2 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 15,6 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 8,5 %. Meziročně bylo zahájeno o 21,9 % bytů méně. Dokončeno bylo o 31,6 % bytů více.

Český statistický úřad: Stavební produkce v roce 2022 vzrostla o 1,9 %
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Stavební produkce si v roce 2022 udržela mírný růst a v obou segmentech vzrostla shodně o 1,9 %. Stavebnictví se v průběhu roku dále potýkalo s růstem cen a nedostatkem stavebních kapacit,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Stavební produkce byla reálně meziměsíčně vyšší o 1,2 %. Meziročně klesla o 0,2 %. „V prosinci tlumilo celkový pokles produkce inženýrské stavitelství, které meziročně vzrostlo o 8,2 %. Produkce pozemního stavitelství narazila na vyšší srovnávací základnu a klesla o 3,2 %,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Stavební úřady vydaly 6 700 stavebních povolení, meziročně o 15,6 % méně. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 51,2 mld. Kč a meziročně vzrostla o 8,5 %. K růstu orientační hodnoty přispělo povolení velkých staveb dopravní infrastruktury.

Počet zahájených bytů meziročně klesl o 21,9 % a dosáhl hodnoty 3 597 bytů. Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 31,6 % a činil 4 786 bytů.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se meziročně zvýšil o 0,9 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 8,9 %.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v listopadu 2022 v EU27 meziročně vzrostla o 1,8 %. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 1,6 % a inženýrské stavitelství o 2,8 %. Údaje za prosinec 2022 Eurostat zveřejní podle předběžného harmonogramu dne 20. 2. 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…