Český statistický úřad: Stavební produkce v roce 2022 vzrostla o 1,9 %

08.02.2023 7:31 | Tisková zpráva

Stavební produkce v prosinci reálně meziročně klesla o 0,2 %. Meziměsíčně byla vyšší o 1,2 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 15,6 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 8,5 %. Meziročně bylo zahájeno o 21,9 % bytů méně. Dokončeno bylo o 31,6 % bytů více.

Český statistický úřad: Stavební produkce v roce 2022 vzrostla o 1,9 %
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Stavební produkce si v roce 2022 udržela mírný růst a v obou segmentech vzrostla shodně o 1,9 %. Stavebnictví se v průběhu roku dále potýkalo s růstem cen a nedostatkem stavebních kapacit,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Stavební produkce byla reálně meziměsíčně vyšší o 1,2 %. Meziročně klesla o 0,2 %. „V prosinci tlumilo celkový pokles produkce inženýrské stavitelství, které meziročně vzrostlo o 8,2 %. Produkce pozemního stavitelství narazila na vyšší srovnávací základnu a klesla o 3,2 %,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Stavební úřady vydaly 6 700 stavebních povolení, meziročně o 15,6 % méně. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 51,2 mld. Kč a meziročně vzrostla o 8,5 %. K růstu orientační hodnoty přispělo povolení velkých staveb dopravní infrastruktury.

Počet zahájených bytů meziročně klesl o 21,9 % a dosáhl hodnoty 3 597 bytů. Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 31,6 % a činil 4 786 bytů.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se meziročně zvýšil o 0,9 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 8,9 %.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v listopadu 2022 v EU27 meziročně vzrostla o 1,8 %. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 1,6 % a inženýrské stavitelství o 2,8 %. Údaje za prosinec 2022 Eurostat zveřejní podle předběžného harmonogramu dne 20. 2. 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…