Český statistický úřad: Tazatelé se letos budou ptát na pracovní dobu

08.01.2019 17:09

Tento týden začíná další cyklus každoročního Výběrového šetření pracovních sil, které v Česku probíhá nepřetržitě již od roku 1993. Tazatelé Českého statistického úřadu v náhodně vybraných domácnostech zjišťují důležité údaje o zaměstnanosti, nezaměstnanosti, ale také o kvalifikaci, charakteru zaměstnání či pracovní mobilitě.

Český statistický úřad: Tazatelé se letos budou ptát na pracovní dobu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Letos budou statistici šetřit i dodatečný modul otázek zaměřený na téma organizace práce a pracovní ujednání.

Témata podobných ad hoc modulů se mění každý rok a vycházejí z nařízení Eurostatu. Některá se po šesti letech opakují.  V roce 2019 se otázky týkají například flexibility pracovní doby, práce pod tlakem nebo dojíždění do práce.

„Očekáváme, že se dozvíme více o možnostech pracovníků volit si svou pracovní dobu
a plánovat volna, což je velké téma především pro rodiče s malými dětmi,“ vysvětluje Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ.

Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS) běžně zjišťuje aktuální strukturu zaměstnanosti podle pohlaví a věku, kvalifikace, odvětví a charakteru zaměstnání respondentů. Dále jsou šetřeny údaje o délce odpracované doby, rozsahu podzaměstnanosti, souběhu zaměstnání a mobilitě pracovních sil. Stejně tak jsou zjišťovány informace o nezaměstnanosti a způsobech hledání práce. VŠPS je také zdrojem dat o vzdělanostní struktuře obyvatel České republiky mezi sčítáními lidu, popřípadě o změnách ve složení domácností.

Výběrové šetření pracovních sil probíhá tazatelsky vždy po celý rok, a to v náhodně vybraných domácnostech ve všech krajích ČR. „Každé čtvrtletí je vybráno téměř 34 tisíc bytů. Míra response se pohybuje kolem 70 %, takže reálně je vyšetřeno kolem 23 a půl tisíce domácností. Většinu z nich tazatelé navštíví osobně, menší část je pak dotazována telefonicky“, upřesňuje Gabriela Strašilová, vedoucí oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí ČSÚ.

Všechny vybrané domácnosti jsou o návštěvě předem informovány a totožnost konkrétního tazatele ČSÚ si mohou ověřit přímo na webových stránkách úřadu. Získané informace jsou ojedinělé a nelze je proto získat jinou cestou než dotazováním v domácnostech. V průběhu celého zpracování jsou odpovědi respondentů anonymizovány a zveřejňovány jen v souhrnných statistických ukazatelích.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…