Český statistický úřad: Ve čtyřech obcích voliči vybrali nové zastupitele

13.12.2020 8:40

V obcích Lážovice na Berounsku, Vracovice na Znojemsku, Bynovec na Děčínsku a Vražkov na Litoměřicku zvolili v sobotu nová zastupitelstva. Počet zastupitelů v těchto obcích klesl pod zákonem stanovený počet nebo se zde zvolená zastupitelstva rozpadla. O 26 mandátů se v nových volbách ucházelo 64 platných kandidátů.

Český statistický úřad: Ve čtyřech obcích voliči vybrali nové zastupitele
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Volební účast dosáhla 61,27 %. Nejvyšší zájem voličů zaznamenali v obci Bynovec na Děčínsku, 74,10 %. Mandát získalo celkem 14 mužů a 12 žen. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 46 let. Nejstaršímu je 68 let, nejmladšímu 29 let.

„Nové či opakované volby do obecních zastupitelstev se v letošním roce uskutečnily celkem čtyřikrát. Kromě nich zpracovával Český statistický úřad řádné i doplňovací volby do Senátu a volby do krajských zastupitelstev. I přes složitější situaci způsobenou protiepidemickými opatřeními jsme tento volební rok úspěšně zvládli. Nyní se již připravujeme na volby do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční během příštího roku,“ říká Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

O post zastupitele se ucházelo 26 žen, tj. 40,6 % z celkového počtu kandidátů. Průměrný věk kandidátů byl 44 let, přičemž nejmladšímu kandidátovi bylo 21 let, nejstaršímu 68 let.

Poslední okrsek byl zpracován ve 00:28 hodin. V pondělí výsledky hlasování projedná Státní volební komise a po schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…