Český statistický úřad: Vychází Statistická ročenka 2019

25.11.2019 15:39

Český statistický úřad dnes vydal Statistickou ročenku České republiky 2019, která na více než 800 stránkách přináší souhrnné informace o životě v naší zemi. Od vzniku samostatného státu v roce 1993 jde již o 27. svazek této edice, který je pro uživatele k dispozici zdarma na webových stránkách ČSÚ.

Český statistický úřad: Vychází Statistická ročenka 2019
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Obsažená data mapují rok 2018, na jehož konci měla Česká republika 10 649 800 obyvatel. V průběhu roku bylo uzavřeno 54 470 manželství, což je nejvíce za posledních deset let. Úhrnná plodnost pak vzrostla na 1,71 dítěte na jednu ženu. Hrubý domácí produkt se v roce 2018 zvýšil o 2,9 % a obecná míra nezaměstnanosti přepisovala historické hodnoty. Silná poptávka po pracovnících také vedla k dynamickému mzdovému růstu.

„Statistická ročenka přináší na jednom místě průřezová data za celou společnost a stává se užitečným pramenem informací. Takové dílo by nikdy nevzniklo bez úsilí našich zaměstnanců, spolupracujících institucí a samozřejmě bez zapojení zúčastněných respondentů. Díky jejich přičinění se Český statistický úřad jako reprezentant nestranné a nezávislé statistiky těší důvěře veřejnosti a jeho data dobře slouží širokému okruhu uživatelů,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Jako každý rok přináší Statistická ročenka i některé novinky. Například vůbec poprvé jsou v ročence uvedena data z Národního registru hrazených zdravotních služeb. Další nové tabulky informují o výsledcích Výběrového šetření o osobách se zdravotním postižením a v kapitole věnované sociálnímu zabezpečení přibyla data za nově schválené dávky – otcovskou poporodní péči a dlouhodobé ošetřovné. Samozřejmostí jsou pak výsledky několika voleb, které v roce 2018 proběhly, navíc doplněné o výsledky voleb do Evropského parlamentu v roce 2019 v mezinárodním srovnání.

Bližší informace jsou v podrobnější míře uvedeny v Statistické ročence České republiky 2019 ZDE.

Ročenku v knižní podobě je možné objednat a zakoupit v oddělení informačních služeb ČSÚ přímo v sídle Českého statistického úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…