Český statistický úřad: Výroba masa vzrostla v roce 2020 o 0,9 procenta

01.02.2021 10:06 | Zprávy

V roce 2020 se vyrobilo v České republice 454 846 tun masa (+0,9 %), z toho bylo 72 518 tun (-0,5 %) hovězího, 211 436 tun (+0,9 %) vepřového a 170 725 tun (+1,6 %) drůbežího. Pokles cen zemědělských výrobců jatečných zvířat byl zaznamenán u jatečného skotu (-4,1 %), jatečných prasat (-0,6 %) i jatečných kuřat (-2,0 %). Od tuzemských producentů bylo nakoupeno 3 108,1 mil. litrů mléka (+3,9 %) za průměrnou cenu 8,56 Kč/l (-3,4 %).

Český statistický úřad: Výroba masa vzrostla v roce 2020 o 0,9 procenta
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Ve 4. čtvrtletí 2020 se meziročně zvýšila výroba hovězího (19 355 tun; +0,7 %), vepřového masa (55 213 tun; +2,4 %) i drůbežího masa (43 784 tun; +2,9 %). Ceny zemědělských výrobců jatečných zvířat byly ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2019 nižší u skotu o 3,2 %, u kuřat o 3,8 % a u prasat dokonce o 25,0 %.

„Výroba masa ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně vzrostla o 2,3 %. Za celý rok 2020 byla vyšší o necelé jedno procento. Výroba vepřového i drůbežího masa rostla, naopak objem zpracovaného hovězího masa mírně klesl. Ceny, za které zemědělci prodávali jatečná zvířata, byly ve srovnání s rokem 2019 mírně nižší. Nejvíce klesla cena u jatečných prasat,“ říká Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

tabulka

Porážky a výroba masa

Ve 4. čtvrtletí 2020 bylo na jatkách poraženo 63,2 tis. ks skotu, tj. meziročně o 0,2 % méně; z toho bylo 27,2 tis. býků (+0,1 %), 26,3 tis. krav (-1,5 %) a 7,4 tis. jalovic (+2,9 %). Výroba hovězího masa dosáhla obdobné úrovně jako ve stejném čtvrtletí vloni (19 355 tun; +0,7 %).

Porážky prasat se ve 4. čtvrtletí meziročně zvýšily na 599,0 tis. ks (+0,5 %). Vepřového masa se vyrobilo 55 213 tun (+2,4 %).

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Zdravé školní jídelny a kvalitní výživa od útlého věku

Jsem jedině pro, ale uvědomujete si, že právě zdravou stranu si čím dál víc lidí nemůže dovolit? Vždyť už teď řada rodičů nemá ani peníze na školní obědy, a jestli by byli kvalitnější, což jsem pro, asi by byli i dražší, a tím pádem na ně nebude mít ještě víc lidí. Nebo máte snad řešení? Jaké?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČNB ponechává sazbu proticyklické kapitálové rezervy na 1,25 %

22:14 ČNB ponechává sazbu proticyklické kapitálové rezervy na 1,25 %

Bankovní rada na svém jednání o finanční stabilitě rozhodla ponechat sazbu proticyklické kapitálové …