Český statistický úřad: Vývoz i dovoz meziročně výrazně vzrostl

07.12.2018 9:58

Podle předběžných údajů skončila v říjnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 5,7 mld. Kč, který byl meziročně o 3,4 mld. Kč nižší.

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz meziročně výrazně vzrostl
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku vzrostl v říjnu vývoz o 9,0 %, dovoz o 10,3 %. Bilance zahraničního obchodu se zbožím byla meziročně o 3,4 mld. nižší a skončila přebytkem 5,7 mld. Kč.

„V říjnu jsme zaznamenali výraznější meziroční růst dovozu i vývozu. Dovoz vzrostl o 10,3 %, vývoz o 9 %. Přispělo k tomu i to, že letošní říjen měl o jeden pracovní den více než loňský. Bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem 5,7 miliard korun. Říjnové bilance jsou kladné od roku 2013,“ říká Karel Král, ředitel odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

Celkovou bilanci v národním pojetí1) nepříznivě ovlivnilo především prohloubení schodku bilance s ropou a zemním plynem o 4,9 mld. Kč (v důsledku vyššího dovozu a rostoucích cen) a chemických látek a přípravků o 1,3 mld. Kč. Meziročně bylo o 4,7 mld. Kč horší saldo ostatních dopravních prostředků a zařízení.

Příznivý vliv na celkové saldo měl zejména vyšší přebytek bilance motorových vozidel o 5,3 mld. Kč a lepší bilance pryžových a plastových výrobků o 1,0 mld. Kč.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU28 skončila v říjnu přebytkem 67,0 mld. Kč a byla tak meziročně o 12,1 mld. Kč vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se zvětšil o 15,7 mld. Kč na 59,8 mld. Kč.

Meziměsíčně se po sezónním očištění v národním pojetí zvýšil vývoz o 1,9 % a dovoz o 2,3 %. Trend vývoje ukazuje na růst vývozu o 0,4 % a dovozu o 0,8 %.

Ve srovnání se stejným měsícem roku 2017 vzrostl vývoz o 9,0 % na 344,4 mld. Kč a dovoz o 10,3 % na 338,7 mld. Kč. Říjen 2018 měl o jeden pracovní den více než říjen předchozího roku.

V lednu až říjnu 2018 dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 116,2 mld. Kč, což představovalo meziroční pokles o 39,6 mld. Kč. Od začátku roku se meziročně zvýšil vývoz o 2,8 % a dovoz o 4,4 %.

Další informace o zahraničním obchodu v národním pojetí ZDE.

Informace o pohybu zboží přes hranice

Podle předběžných údajů v přeshraničním pojetí2) se v říjnu 2018 v běžných cenách meziročně zvýšil vývoz o 10,2 % a dovoz o 10,4 %. Vývoz zboží dosáhl hodnoty 429,1 mld. Kč a dovoz zboží 392,7 mld. Kč.

Podle dat Eurostatu byl v září 2018 podíl České republiky na celkovém vývozu a dovozu Evropské unie 3,2 % a 2,9 %.

Podrobnější informace o zahraničním obchodu v přeshraničním pojetí ZDE.

Poznámky:
1) Národní pojetí zahraničního obchodu vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty.
2) Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu vypovídá výhradně o fyzickém pohybu zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými a zahraničními subjekty. Tyto údaje jsou mezinárodně srovnatelné a mohou sloužit jako indikátor vývoje hodnoty obchodu.
Údaje za firmy s povinností vykazovat, za které nebyla data k dispozici, byly dopočteny na základě odeslání či přijetí v minulém období. Data za firmy bez zpravodajské povinnosti byla odhadnuta podle údajů vykázaných v přiznáních k dani z přidané hodnoty. Údaje z přiznání k dani z přidané hodnoty, které nebyly dostupné, jsou odhadovány na základě hodnot v předchozích obdobích.
Údaje roku 2016 a 2017 jsou definitivní, údaje 2018 jsou předběžné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…