Český statistický úřad: Vývoz zboží v prosinci vzrostl o 18 procent

10.02.2021 9:15

Podle předběžných údajů skončila v prosinci bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 17,7 mld. Kč, který byl meziročně o 25,9 mld. Kč vyšší.

Český statistický úřad: Vývoz zboží v prosinci vzrostl o 18 procent
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Bilance zahraničního obchodu se zbožím v prosinci skončila ve výrazném přebytku. Stalo se tak vůbec poprvé od vstupu České republiky do Evropské unie. Příznivé údaje ze závěrečných měsíců roku 2020, který byl výrazně ovlivněn pandemií Covid-19, sice přispěly k rekordnímu ročnímu přebytku obchodní bilance, avšak vývoz meziročně poklesl o 4,5 % a dovoz skoro o 6 %,“ říká Stanislav Konvička, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ.

Celkové saldo zahraničního obchodu1) se zbožím2) příznivě ovlivnil především meziročně vyšší přebytek bilance motorových vozidel o 14,7 mld. Kč, v důsledku růstu jejich vývozu o 20,6 mld. Kč. Zmenšil se také deficit bilance s ropou a zemním plynem o 5,4 mld. Kč vlivem nižších cen na světových trzích a poklesu dovezeného množství. Záporné saldo obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji se zmenšilo o 1,9 mld. Kč a přebytek bilance kovodělných výrobků vzrostl o 1,8 mld. Kč.

Nepříznivý vliv na celkové saldo měl hlavně meziročně horší výsledek bilance s elektrickými zařízeními o 3,1 mld. Kč (přechod z aktiva do pasiva) a základními kovy, kde došlo k prohloubení deficitu o 1,1 mld. Kč.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU273) skončila v prosinci přebytkem 58,0 mld. Kč, který meziročně vzrostl o 30,0 mld. Kč. Největší meziroční přírůstek aktiva byl zaznamenán v obchodě s Německem (o 12,9 mld. Kč), Francií (o 4,1 mld. Kč) a Nizozemskem (o 3,0 mld. Kč). Zmenšil se také deficit obchodu s Itálií o 3,5 mld. Kč.

Schodek zahraničního obchodu se zbožím se státy mimo EU27 se meziročně zvětšil o 3,3 mld. Kč na 38,5 mld. Kč. Nejvíce se prohloubil deficit obchodu s Čínou, a to o 3,4 mld. Kč. Přechodem z pasiva do aktiva se naopak zlepšila bilance obchodu s Ruskou federací (o 3,9 mld. Kč).

Meziměsíčně se po sezónním očištění snížil vývoz o 1,1 % a dovoz o 3,1 %. Trend vývoje ukazuje na pokles vývozu (o 0,1 %) a dovozu (o 1,4 %).

Meziročně vzrostl vývoz o 18,0 % na 294,8 mld. Kč a dovoz o 7,4 % na 277,0 mld. Kč. Prosinec 2020 měl o dva pracovní dny více než prosinec předchozího roku.

V roce 2020 dosáhl přebytek bilance zahraničního obchodu 190,0 mld. Kč, což představovalo meziroční přírůstek 44,3 mld. Kč. V porovnání s rokem 2019 se vývoz snížil o 4,5 % a dovoz o 5,9 %.

Další informace o zahraničním obchodu se zbožím ZDE.

graf

Upozornění na změny:
Český statistický úřad změnil od roku 2020 doposud používanou terminologii a způsob prezentování údajů. Pod pojmem zahraniční obchod České republiky jsou prezentovány údaje, které jsou založeny na změně vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty (dříve tzv. národní pojetí zahraničního obchodu). Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu je prezentováno pod pojmem pohyb zboží přes hranice. Bližší informace ZDE

Poznámky:
1) Bilance zahraničního obchodu (saldo) je rozdíl mezi vývozem (exportem) z České republiky a dovozem (importem) do České republiky.
2) Zahraniční obchod se zbožím vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty.
3) EU27 - od 1. února 2020 není Spojené království členem Evropské unie.
Údaje za firmy s povinností vykazovat, za které nebyla data k dispozici, byly dopočteny na základě odeslání či přijetí v minulém období. Data za firmy bez zpravodajské povinnosti byla odhadnuta podle údajů vykázaných v přiznáních k dani z přidané hodnoty. Údaje z přiznání k dani z přidané hodnoty, které nebyly dostupné, jsou odhadovány na základě hodnot v předchozích obdobích.
Údaje za jednotlivé měsíce roku 2020 jsou předběžné, za předešlá období jsou definitivní. Při publikování dat referenčního období se zpřesní šest předcházejících měsíců. Všechny měsíce s předběžnými daty jsou zpřesňovány vždy se zveřejněním údajů za leden, březen a červenec. Definitivní data jsou publikována vždy v září následujícího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…