Český statistický úřad varuje před podvodnými výzvami k uhrazení poplatku

18.05.2020 16:14

Český statistický úřad varuje podnikatelskou veřejnost před výzvami k zaplacení údajné registrace firmy v Registru ekonomických subjektů (RES).

Český statistický úřad varuje před podvodnými výzvami k uhrazení poplatku
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Tato podvodná výzva je přitom zasílaná i prostřednictvím datových schránek. Předmětná aktivita nemá s Českým statistickým úřadem nic společného a zaslaná písemnost nemá znaky oficiálního dopisu ČSÚ.

ČSÚ spravuje Registr ekonomických subjektů podle § 20 zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě a zápis do něj není nikterak zpoplatněn. Aktualizace údajů v registru probíhá na základě administrativních zdrojů. Veškerou komunikaci ČSÚ se subjekty lze ověřit na webových stránkách v aplikaci „Výkazy podle IČO“ (v záložce „Výkazy, sběr dat“). Rovněž v případě, kdy ČSÚ provádí jakékoliv statistické zjišťování, je o něm subjekt vždy předem informován.

„Prosíme uživatele, aby na tyto podvodné e-maily či zprávy v datových schránkách nereagovali. V případě pochybností prosím kontaktujte informační servis Českého statistického úřadu, ať již telefonicky či e-mailem,“ upozorňuje mluvčí ČSÚ Jan Cieslar.

Obdobnými případy se od roku 2010 zabýval ČSÚ již několikrát a tématu se rovněž vícekrát věnovala i celostátní média. „Firmy a drobné podnikatele bychom chtěli opětovně upozornit, aby pečlivě sledovali informaci, kdo, co a za kolik jim v zaslaných dopisech vlastně nabízí,“ připomíná Cieslar.

Více informací o Registru ekonomických subjektů (RES) ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…