Český telekomunikační úřad vypořádal připomínky k analýze trhu mobilních služeb

15.06.2019 20:32

Žádná z obdržených kritických připomínek k analýze velkoobchodního trhu mobilních služeb není natolik přesvědčivá, aby zvrátila závěry analýzy, které ČTÚ i nadále považuje za platné.

Český telekomunikační úřad vypořádal připomínky k analýze trhu mobilních služeb
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

Vyplynulo to z dnes publikovaného vypořádání připomínek vzešlých z veřejné konzultace. Část subjektů závěry předběžné analýzy podporuje a případně navrhuje další rozšíření analýzy o skutečnosti, které z jejich pohledu závěry této analýzy potvrdí, část subjektů pak rozporuje argumentaci ČTÚ.

Síťoví operátoři v připomínkách popírali existenci tržních selhání, které ČTÚ indikoval v podobě existence tacitní koluze mezi jednotlivými soutěžiteli.

Samotný vysoký počet virtuálních operátorů na trhu bez ohledu na zhodnocení jejich možnosti přinášet nové a odlišné nabídky zákazníkům rozhodně není vypovídající a je tedy do jisté míry pouze zdánlivým znakem konkurenčního prostředí. Rovněž nízký objem přenesených čísel (ročně přibližně 3 % celkového počtu SIM karet) nasvědčuje relativně malé dynamice trhu.

Jako hlavní tržní problém na maloobchodním trhu – i s ohledem na mezinárodní cenová srovnání – analýza uvádí skutečnost, že úroveň ceníkových cen za mobilní datové služby pro rezidentní zákazníky je vyšší, než jaké by bylo možné dosáhnout na trhu s plně rozvinutou hospodářskou soutěží. Už samotný fakt, že se soutěž odehrává v oblasti neveřejných slev a nikoliv plošně v ceníkových cenách, může být tacitně koluzní strategií.

Předběžná analýza bude nyní podrobena konzultaci s ÚOHS a zaslána k notifikaci Evropské komisi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…