Čeští celníci v rámci akce „Šalan“ rozbili mezinárodní gang obchodníků s marihuanou

21.07.2015 11:13

V říjnu loňského roku 2014 zahájila Celní protidrogové jednotka (CPJ) na základě informací získaných ze Slovenska od Kriminálního úřadu Finanční správy (KÚFS) prošetřování obchodování s marihuanou, kterého se měla dopustit organizovaná zločinecká skupina občanů z Vietnamu. Skupina zajišťovala produkci, transport a distribuci marihuany na území České republiky, Slovenské republiky a Spolkové republiky Německo. Na případu s českou CPJ úzce spolupracovali i kolegové z Celní pátrací služby v Německu. Trestní řízení dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně.

Čeští celníci v rámci akce „Šalan“ rozbili mezinárodní gang obchodníků s marihuanou
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Během prověřování se podařilo i díky mezinárodní spolupráci zadokumentovat v říjnu 2014 transport 9,5 kg marihuany, která byla zadržena na území Slovenska a v březnu roku 2015 pak transport 15 kg marihuany, která byla zadržena na území Spolkové republiky Německo.

Operace s krycím názvem „Šalan“ vyvrcholila v úterý 14. 7. 2015 koordinovaným zákrokem, který probíhal současně na území ČR (Praha a Brno) a na Slovensku. V ČR se podařilo zadržet 4 hlavní organizátory. Během domovních  prohlídek  a prohlídek jiných prostor byly zajištěny finanční prostředky, 3 osobní vozidla a přes 45 kg marihuany připravené k  transportu do zahraničí. Dále byla objevena profesionálně vybudovaná indoorová pěstírna marihuany se 420 vzrostlými rostlinami konopí indického a další důkazní materiál. Na Slovensku byla téhož dne na základě Evropského zatýkacího rozkazu vydaného Městským soudem v Brně zadržena další podezřelá osoba a provedeny domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor. Několik dnů před závěrečnou realizací byla nedaleko Brna odhalena již nefunkční indoorová pěstírna marihuany. Na závěrečné realizaci v ČR se podílelo 105 celníků a 6 policistů z NPC SKPV Policie ČR. 

Na všechny zadržené podezřelé osoby uvalil příslušný soud vyšetřovací vazbu a v případě pravomocného odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody v délce 10 -18. let.

Obrazový materiál a video najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…