Charitativní projekt 5.000.000 Kč pro dětský úsměv podpořil FN Brno a organizaci DEBRA ČR

21.12.2016 9:13

Charitativní projekt 5.000.000 Kč pro dětský úsměv, který pořádá síť drogerií parfumerií ROSSMANN ve spolupráci s Nadací Naše dítě, každoročně podporuje nemocné a ohrožené děti po celé republice. Za sedm ročníků se podařilo získat finanční prostředky v celkové hodnotě 41 379 776 korun. Letos se v rámci projektu vybralo 5 351 628 korun. Část peněžních prostředků byla věnována Dětskému kožnímu oddělení Pediatrické kliniky FN Brno a také organizaci DEBRA ČR, která pomáhá dětem s nemocí motýlích křídel.

Charitativní projekt 5.000.000 Kč pro dětský úsměv podpořil FN Brno a organizaci DEBRA ČR
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Dětské kožní oddělení Pediatrické kliniky FN Brno pořídilo díky částce 700 000 korun z charitativního projektu 5.000.000. Kč pro dětský úsměv digitální dermatoskop nové generace s celotělovým skenerem, který výrazně zkvalitní vyšetřování pigmentových znamének u dětí. Jde o vůbec první přístroj tohoto typu v České republice, který přináší revoluční způsob ovládání kamery. Tento typ přístroje byl poprvé představen teprve v říjnu tohoto roku na Evropském dermatovenerologickém kongresu ve Vídni. V úterý 20. prosince 2016 byl ve FN Brno přístrojem vyšetřen první dětský pacient.

„Pigmentová znaménka u dětí jsou různá, ta podezřelá systematicky sledujeme. Maligní melanom kůže je nádor s nejrychleji vzrůstající incidencí na světě. Počet onemocnění maligním melanomem u dospělých se každých deset let zdvojnásobí. I když v dětském věku je maligní melanom (MM) vzácný, jeho incidence také roste. MM u adolescentů tvoří 1-3 %, u dětí mladších 12 let se podílí 0,3-0,4 % na výskytu všech případů MM v populaci. Právě tento digitální dermatoskop bude našim skvělým a kvalitním pomocníkem při sledování dětí s podezřelými znaménky. Má unikátní kameru s dotykovým displejem, která zajišťuje možnost zvětšení obrazu 15-200x. Dále je vybaven celotělovým skenerem s možností porovnat a uložit snímky v digitální podobě. Naše pracoviště pečuje o složité kožní pacienty z Moravy a částečně i Čech. Léta jsme si digitální dermatoskop přáli. Je to úžasný a hodnotný dárek pro Dětské kožní oddělení, ale hlavně pro naše dětské pacienty,“vysvětluje MUDr. Hana Bučková, Ph.D., primářka Dětského kožního oddělení Pediatrické kliniky FN Brno.

Rovný 1 000 000 korun byl letos věnován organizaci DEBRA ČR, která již od roku 2004 pomáhá lidem s nemocí motýlích křídel (EB). Organizace se svým působením snaží zvyšovat kvalitu života jak lidí trpících tímto vzácným vrozeným onemocněním, tak i jejich rodinám.

Máme obrovskou radost ze štědrého daru na podporu pacientů s nemocí motýlích křídel, o které DEBRA ČR pečuje. Z celého srdce děkujeme společnosti ROSSMANN a Nadaci Naše dítě, které nám tímto darem pomohou financovat projekty, jako jsou například ozdravné pobyty, odborná výroční konference pro pacienty a jejich rodiny či odborné sociální poradenství včetně psychologické pomoci a práce nutriční specialistky. Dar umožní zakoupit také speciální vybavení pro Klinické EB centrum ČR a pomůže i v oblasti osvěty tohoto závažného onemocnění,“říká Lucie Marková, ředitelka organizace DEBRA ČR.

Každoroční charitativní projekt 5.000.000 Kč pro dětský úsměv se uskutečnil v září 2016 ve všech prodejnách drogerie parfumerie ROSSMANN. Kromě FN Brno a organizace DEBRA ČR byl výtěžek dále použit na pořízení přístrojů pro FN Královské vinohrady a FN Motol. Dále bude také uhrazena rekonstrukce zahrady organizace Modrý klíč o.p.s. a výcvik asistenčního psa společností Helppes pro čtyřletého Matyáše, který trpí autismem a hyperaktivitou.

Drogerie parfumerie ROSSMANN

Druhý největší německý drogistický řetězec ROSSMANN provozuje v šesti evropských zemích více než 3 500 prodejen a zaměstnává téměř 48 000 pracovníků. V roce 1994 společnost ROSSMANN expandovala na český trh, kde v současnosti provozuje 131 prodejen s více než 750 zaměstnanci. Více informací naleznete na www.rossmann.cz.

Nadace Naše dítě

Nadace Naše dítě pomáhá dětem v tíživých životních situacích od 1. října 1993. Zakladatelkou a ředitelkou je Ing. Zuzana Baudyšová, která založila také celostátní Linku bezpečí. Posláním nadace je pomoc týraným, handicapovaným, zneužívaným, opuštěným a jinak ohroženým či znevýhodněným dětem. Pomáhá především formou přímé podpory sociálně slabým rodinám, které pečují o handicapované děti. Podporuje také organizace starající se o osamělé či handicapované děti.  Nadace provozuje Linku právní pomoci a organizuje osvětové kampaně na podporu ochrany dětí. Více informací naleznete na www.nasedite.cz.

DEBRA ČR, z.ú.

Charitativní organizace DEBRA ČR, z.ú. vznikla v roce 2004. Jejím posláním je zvyšovat kvalitu života lidí trpících nemocí motýlích křídel. Usiluje o to, aby nemocní a jejich rodiny dokázali čelit tíživé ekonomické situaci, psychickým a sociálním problémům, vyplývajících ze záludnosti tohoto onemocnění. Cílem je prosazovat a hájit jejich zájmy, zabezpečovat větší informovanost, spolupracovat s vládními, krajskými a dalšími institucemi a šířit osvětu nemoci motýlích křídel mezi laickou i odbornou veřejnost. Více informací na stránkách www.debra-cz.org

Fakultní nemocnice Brno

FN Brno je největším zdravotnickým zařízením na Moravě. Pacientům všech věkových kategorií poskytuje specializovanou a superspecializovanou péči ve všech oborech medicíny v souladu s dostupnými poznatky současné lékařské vědy. Moderní vybavení, týmy erudovaných odborníků, komplexní diagnosticko-léčebné zázemí a úzká vědecko-výzkumná spolupráce s Masarykovou univerzitou v Brně řadí Fakultní nemocnici Brno na jedno z předních míst českého zdravotnictví. Ředitelem FN Brno je od května roku 2007 MUDr. Roman Kraus, MBA. Více informací na stránkách www.fnbrno.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…