Chronická obstrukční plicní nemoc – máme šanci na uzdravení v 21. století?

20.11.2018 21:38

Dne 21. listopadu si připomínáme Světový den chronické obstrukční plicní nemoci, neboli zkráceně CHOPN. Tato diagnóza, jak asi tušíte, souvisí s dlouhodobě špatně fungujícími plícemi a bohužel představuje často konečné stádium dlouhodobě probíhajícího astmatu nebo opakovaných zánětů průdušek či zápalů plic. Jako mnoho dalších chronických nemocí, CHOPN není vyléčitelná konvenčními léky předepisovanými lékaři, takže se nemůžete nikdy zcela uzdravit, pokud budete pouze polykat prášky nebo inhalovat spreje předepisované vašimi ošetřujícími lékaři. Existuje ale i jiný přístup k CHOPN, aktivní přístup pacienta.

Chronická obstrukční plicní nemoc – máme šanci na uzdravení v 21. století?
Foto: Archiv J. M.
Popisek: Profesor Jaroslav Michálek.

CHOPN není vůbec příjemná nemoc. Dochází vám dech a tento pocit se umocňuje při jakékoliv zátěži, takže postupně dospějete do stádia, kdy užíváte mnoho léků (zejména kortikoidů, beta-mimetik, antihistaminik), které zabírají stále méně a méně, zato mají více a více nežádoucích účinků. Poté přichází na řadu podávání kyslíku nosními brýlemi, aby se okysličení vaší krve alespoň trochu zlepšilo. Kvalita života tomu samozřejmě odpovídá, člověk zpravidla zůstává se svým neštěstím doma, narůstá depresívní ladění a oslabení imunity jako vedlejší účinek přemíry farmakologických léků. Oslabená imunita spojená s chronickým zánětem dýchacích cest a plic pak není schopna dlouhodobě kompenzovat těžký klinický stav. Není pak divu, že úmrtnost na CHOPN se pohybuje na 4. místě ve vyspělých zemích Evropy a v USA.

Pokud vy sami nebo někdo ve vašem blízkém okolí trpí CHOPN, pak 21. listopadu 2018 byste si mohli udělat malou inventuru a kriticky zhodnotit, co vám opravdu škodí a zhoršuje zdravotní stav. Je to kouření? Jsou to opakované záněty dýchacích cest? Je to trvalá únava s pocitem, že se nemohu pořádně nadechnout? Že se zadýchám při sebemenším pohybu nebo dokonce v klidu? Je dobré zhodnotit, zda dosavadní léčebná opatření vedla dosud ke zlepšení nebo naopak ke zhoršení vašeho zdravotního stavu.

Máme zde totiž povzbudivou zprávu nejenom pro optimisty s CHOPN, ale i pro pesimisty, kteří už svůj boj s CHOPN téměř vzdali, zpohodlněli a odevzdali svůj osud do péče farmaceutických léků nejčastěji předepisovaných lékaři. Ta povzbudivá zpráva ale nutně vyžaduje aktivní spolupráci pacienta. Boj s CHOPN se dá vyhrát, pokud změníte svoje myšlení a začnete se věnovat více sami sobě. Začněte přemýšlet o tom, jak posílit svou imunitu, jak zregenerovat svoje plíce a sliznice dýchacích cest, jak zvýšit kapacitu plic přirozeným způsobem, jak se stát nezávislým na dodávce kyslíku nosními brýlemi. Že to nejde? A že vůbec nevíte jak na to? My jsme se zeptali českého imunologa profesora Jaroslava Michálka, vedoucího lékaře kliniky Cellthera v Brně. „V současné době, tedy na konci druhé dekády 21. století, máme velmi účinné nástroje, jak zlepšit zdraví pacientů s CHOPN. Imunitu je třeba posilovat každý den dodávkou stavebních kamenů, které si tělo nedokáže samo vyrobit, tj. vitaminů, minerálů, esenciálních mastných kyselin a antioxidantů. Plíce a dýchací cesty umí nejlépe regenerovat a uzdravovat naše vlastní kmenové buňky, které je vhodné dopravit do nemocných plic nejlépe krevním řečištěm. Přiměřeným a pravidelným pohybem pak postupně stimulujeme naše nemocné tělo ke stále vyšším výkonům. Doporučuji však navštívit odborníka, který má zkušenosti s regenerativní medicínou, ukáže možnosti a vysvětlí, jak na to. Mnozí pacienti i jejich rodiny jsou pak sami překvapeni, jak to funguje,“ komentuje profesor Michálek.

Lehko se to řekne, ale těžko se to provádí. Ano z gauče u televize to zní jako science-fiction, ale existují pacienti, kteří překonali svou pohodlnost a začali se aktivně řídit těmito zásadami a starat se mnohem více o své zdraví. Když se jim podařilo změnit myšlení, prahli po změně, dosáhli velkých úspěchů a CHOPN se pro ně stala minulostí. A to, co platí pro CHOPN, platí podobně i o dalších chronických nemocech plic, ať už se jedná o dlouhodobě probíhající astma nebo dokonce o plicní fibrózu. Ke dni CHOPN vám přejeme, abyste našli v sobě odvahu a obrátili se na odborníky, kteří vám mohou opravdu pomoci v boji s touto vysilující chorobou.

Profesor Jaroslav Michálek vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Je atestovaným lékařem v oborech alergologie a klinická imunologie, onkologie a pediatrie. Od roku 2011 je prezidentem Mezinárodního konsorcia pro buněčnou terapii a imunoterapii a od roku 2012 je vedoucím lékařem kliniky Cellthera v Brně (www.celltheraclinic.cz). V posledním desetiletí patří ke světově uznávaným odborníkům regenerativní medicíny a klinické aplikace kmenových buněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…