Chystá se největší setkání dětí a jejich maminek. Co chtějí v Praze změnit?

02.04.2015 13:42

Maminky s kočárky aneb Starosti, které řešíme a které můžeme vyřešit jen společně.

Chystá se největší setkání dětí a jejich maminek. Co chtějí v Praze změnit?
Foto: cppp.cz
Popisek: Děti, ilustrační foto.

Největší setkání dětí a jejich maminek, které nese název S KOČÁRKEM PRAHOU, se uskuteční letos na jaře již pošesté. V pražských Žlutých lázních se tak ve středu 20. května v jednom okamžiku a na jednom místě potkají mladé rodiny, které řeší společný a každodenní problém, kterým je pohyb s kočárky a malými dětmi po Praze. Poprvé se akce uskuteční bez součinnosti pražské radnice. Projekt S KOČÁRKEM PRAHOU dlouhodobě upozorňuje na problémy těhotných žen a rodin s malými dětmi při pohybu po Praze.

Nástrahy hlavního města číhají na maminky doslova na každém schodu. Už samotný pohyb městskou hromadnou dopravou znamená pro ženy s malými dětmi zásadní problém. Ten představuje i parkování u nákupních center nebo lhostejnost okolí, které se nabídek drobné pomoci stále zdráhá. Cílem této akce je na tyto starosti všech maminek upozornit ve velkém a společně je řešit. Loni podepsaly na akci tisíce maminek petici Za Prahu bezbariérovou, kde požadovaly, aby se metropole stala skutečně bezbariérovou do roku 2020. Konkrétně se jedná o vstupy do všech stanic metra a další nízkopodlažní autobusy a tramvaje. Za dobu existence této iniciativy se týmu S Kočárkem Prahou již povedla řada věcí začít řešit nebo na ni alespoň upozornit. Například námět na zavedení piktogramu těhotné ženy a rodiče s malým dítětem v MHD nebo součinnost s nákupními centry, která mohou vyhrazovat pro maminky s kočárky speciální parkovací místa.

Za posledních pár let bylo vybudováno v Praze přes 250 parkovacích míst označených kočárkem, resp. Vyhrazených pro mladé rodiny s malými dětmi. "Problémem, na který narážíme je fakt, že na těchto místech parkují i lidé, kteří by měli parkovat pouze na obyčejných parkovacích místech," komentuje Olga Kunešová, autorka projektu S Kočárkem Prahou a dodává: "Tento rodinný happening se navíc každoročně konal pod záštitou primátora hl. m. Prahy, letos ale paní primátorka tento projekt podpořit odmítla. Pro nás je to o to větší důvod, proč v projektu dále pokračovat. Maminky se potřebují s kočárkem po Praze pohybovat, a díky tomuto projektu může být jejich život v tomto směru snazší.

Všechny dílčí aktivity, které již fungují, jsou toho nepochybným důkazem." "Vypadá to, že letos by požadavky měly zaznít ještě hlasitěji a důrazněji, aby je nová pražská radnice slyšela," dodává Lukáš Nádvorník, spoluautor projektu. O podrobnostech zatím odmítá hovořit s tím, že se ještě dolaďují. Apel není ale směřován jen na dopravní podnik. Je potřeba se lhostejností zabývat již ve školách a pomocí učitelů budovat povědomí o nutnosti si pomáhat již od školního věku. Ohleduplnost a tolerance jsou vlastnosti, které nic nestojí. Přijďte se podívat a zúčastnit se hravého ale i poučného odpoledne pro maminky.

Společně pomůžeme mladým rodinám. Více informací o projektu a program připravovaného dne najdete na internetových stránkách: WWW.SKOCARKEMPRAHOU.CZ.

Déšť není důvodem pro zrušení tohoto květnového setkání. Akce se koná od 10:00 do 18:00, ve středu, 20. května 2015.

Příklady, co chtějí mladé rodiny:

    - Parkovací místa označené kočárkem uzákoněné městskou vyhláškou
    - Úprava parkovacích míst pro auta, které vezou malé děti tak, aby se dalo zacouvat k chodníku a bezpečně vyndat kočárek na chodník přímo ze zavazadlového prostoru.
    - Přeprava maminek s kočárkem v MHD zdarma (pro matky zdarma, pokud budou mít sebou dítě v kočárku)
    - Označení invalidních míst v MHD i znakem těhotné a rodiče s malým dítětem (důchodci velice často těhotné matky těchto míst vyhánějí).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.