Činohru Národního divadla povede Daniel Špinar, Balet Filip Barankiewicz

22.12.2014 19:01

Ředitel Národního divadla doc. Jan Burian se v sobotu 20. prosince 2014 rozhodl jmenovat do funkcí nové umělecké vedení souborů Baletu a Činohry. Vítězem uzavřeného výběrového řízení se stávají: Daniel Špinar a Filip Barankiewicz.

Činohru Národního divadla povede Daniel Špinar, Balet Filip Barankiewicz
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

Ředitel Národního divadla doc. Jan Burian se v sobotu 20. prosince 2014 rozhodl jmenovat do funkcí nové umělecké vedení souborů Baletu a Činohry. Vítězem uzavřeného výběrového řízení se stávají: Daniel Špinar a Filip Barankiewicz.

Po celodenním jednání doporučila řediteli vítěze odborná komise. „Všichni kandidáti nám osobně představili a upřesnili své koncepce. Po podrobné rozpravě a zvážení všech aspektů doporučujeme výraznou většinou hlasů jako nejvhodnějšího kandidáta Daniela Špinara, “ říká předseda komise a Garanční rady ND, rektor AMU doc. Jan Hančil.

„Těší mne, že o pozici uměleckých šéfů měly zájem výrazné osobnosti českého i světového divadla,“ prozrazuje Jan Burian. „V průběhu několika měsíců jsem s odborníky konzultoval jména potenciálních kandidátů, které jsem pro výběrové řízení oslovil. S každým jsem se opakovaně sešel a poskytl informace nezbytné pro vypracování koncepce. Uchazeči své projekty následně představili konkurzním komisím,“ popisuje průběh půlročního konkurzu.

„Jednání bylo poměrně náročné, protože všechny prezentované koncepce byly velmi dobře zpracované. Jak umělecky, tak osobnostně šlo o kvalitní kandidáty. Proto byla nezbytná podrobná rozprava. Vítězný kandidát byl zvolen přesvědčivou většinou hlasů komise,“ dodává Hančil.

O post uměleckého ředitele Činohry se dále ucházeli: David Drábek, umělecký šéf Klicperova divadla v Hradci Králové a umělecký šéf Komorní scény Aréna Ostrava Ivan Krejčí.

Činoherní komise byla složená ze členů Garanční rady Národního divadla (senátor Parlamentu České republiky Jiří Šesták,ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša, ředitelka Dejvického divadla Eva Kejkrtová Měřičková, dramatik Milan Uhde, rektor AMU Jan Hančil), doplnili ji režiséři Miroslav Krobot a Hana Burešová, umělecká šéfka Divadla v Dlouhé. Jako zástupkyně uměleckého souboru byla svými kolegy do komise zvolena herečka Eva Salzmannová.

Umělecký ředitel Činohry nastoupí do úvazku 1. ledna 2015 a jeho pětileté funkční období začne od sezony 2015/2016.

„Gratuluji Danovi Špinarovi. Přeju hodně energie, nápadů a štěstí v realizaci koncepce,“ vzkazuje vítězi stávající umělecký šéf činoherního souboru Michal Dočekal. „Poráženým vzdávám čest, protože není lehké se do takového soupeření vůbec vydat a odhodlat se k němu,“ dodává. Michal Dočekal bude od nové divadelní sezony odpovídat za provoz Stavovského divadla a Nové scény.

O vedení souboru Baletu se dále ucházeli: choreograf Jiří Bubeníček, první sólista drážďanského baletu Semperoper a bývalá primabalerína Daria Klimentová z Anglického národního baletu, pedagožka Royal Opera House.

Komise začátkem prosince navrhla řediteli Burianovi dva ze tří kandidátů. „Vydali jsme doporučení, aby ředitel Národního divadla podstoupil druhé kolo rozhovorů o konkrétních podrobnostech spolupráce s Jiřím Bubeníčkem a Filipem Barankiewiczem,“ řekl po zasedání komise v úterý 2. prosince 2014 Jan Hančil. „S pány jsme následně diskutovali o detailech jejich projektů. Oba jsou rovnocenní partneři, osobnosti evropského formátu. Nejraději bych je získal pro spolupráci oba,“ komentuje Jan Burian „Rozhodl jsem se dát přednost Filipovi Barankiewiczovi. Je pro mne mimo jiné zárukou pro další kontinuální spolupráci souboru s Petrem Zuskou jako choreografem. Jsem si jist, že přizve ke spolupráci i Jiřího Bubeníčka,“ dodává.

Baletní komise zasedla v úterý 2. prosince 2014. Složena byla ze členů Garanční rady Národního divadla (senátor Parlamentu České republiky Jiří Šesták, ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša, ředitelka Dejvického divadla Eva Kejkrtová Měřičková, dramatik Milan Uhde, rektor AMU Jan Hančil) a respektovaných světových odborníků: Ivana Lišky (ředitel Bayerisches Staatsballett Munich), Teda Brandsena (ředitele Dutch National Ballet), Johannese Öhmana (ředitele Royal Swedish Ballet), Maria Radačovského (umělecký šéf baletu Národního divadla v Brně) a Alexandra Katsapova (první sólista Baletu ND), který zastupoval umělecký soubor.

Nový umělecký ředitel Baletu ND plně převezme prestižní soubor v sezoně 2017/2018, po 15 letém šéfování Petra Zusky: „Filipa znám mnoho let. Velmi si ho vážím po profesní i lidské stránce. Soubor navíc poměrně dobře zná. Léta u nás hostoval jako brilantní interpret, v poslední době jako výborný pedagog. Jsem přesvědčen o tom, že bude skvělým šéfem…“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …