Cizinec hledá a hledá. V září se ubytuje v divadle DISK

15.08.2018 8:11

Čtvrtý ročník studentů Katedry činoherního divadla pražské DAMU chystá na začátek nové divadelní sezóny premiéru v pořadí druhé absolventské inscenace. Volba padla na román významného českého spisovatele Egona Hostovského Cizinec hledá byt. V režii Tomáše Loužného bude původní dramatizace uvedena 15. 9. 2018 v Divadle DISK.

Cizinec hledá a hledá. V září se ubytuje v divadle DISK
Foto: divadlodisk.cz
Popisek: Divadlo Disk - logo

Český lékař Václav Marek přijíždí do New Yorku, aby dokončil svůj přelomový výzkum v oblasti moderní medicíny. Naráží však na přízemní problém. Řeší, kde se ubytovat. S představou ideálního místa i podmínek ke své práci bloudí ulicemi New Yorku, střetává se s jeho různorodými obyvateli, vinou vnějších okolností i svou vlastní se dostává do střetů, drobných i větších konfliktů a nesnází.

„Klíčový motiv hledání, obsažený už v samotném názvu Hostovského románu, je základní vlastností člověka, a na různých úrovních s ní operujeme na denní bázi. Hledáme partnery, odpovědi, informace. Hostovského cizinec jako by společně s bytem hledal i adekvátní komunikační klíč, jak jednat s ostatními lidmi. Jak zvládnout běžnou komunikaci se sousedem, domácím, přítelem. Jak překlenout trapnost banálních rozhovorů, omluvných frází a vynucovaných zdvořilostí, které jej odvádějí od skutečného poslání. A tak si místo vytváření podmínek pro formulování vyššího smyslu tyto podmínky hledá. Přes inzerát a agentury,“ vysvětluje dramatrugyně Kateřina Slezáková.

Přestože román vznikl koncem čtyřicátých let minulého století a reflektuje autorovy pocity z doby emigrace, obsahuje podle režiséra Tomáše Loužného nepopiratelné aktuální rysy. „Podivný sled epizod na cestě doktora Marka za velkým životním posláním a neznámou ženou na druhé straně telefonu totiž představuje nenásilnou paralelu současnosti.“  I to je jeden z hlavních důvodů, proč se režisér společně s dramaturgyní rozhodli inscenovat právě dílo Egona Hostovského.

Dramatizace románu podtrhuje její silný dramatický potenciál, epizodní charakter příběhu i postupný psychologický rozpad hlavního hrdiny. „Snaha zachovat v průběhu procesu vzniku inscenace autorovu poetiku zároveň s nutností přizpůsobit ji potřebám jeviště je pro celý inscenační tým velkou výzvou. S herci se proto během zkoušení snažíme postihnout Hostovského lehce absurdní humor spojený s pocity vykořeněnosti člověka v cizím prostředí,“ dodává Loužný.

Scénografii spolu s kostýmy navrhla Kateřina Jirmanová Soukupová. „Hlavní postava doktora Marka je sama o sobě záhadou a některé části hry na mne působí až hororově. Proto mezi mé inspirační zdroje patří mimo jiné také staré hororové filmy. U kostýmů zároveň používám jistý eklekticismus, protože se nejedná o dobový záměr. Každá postava tak může působit jako z jiného světa, země či doby,“ poodhaluje Soukupová záměr výtvarné složky inscenace.

INFORMACE O INSCENACI

Autor: Egon Hostovský
Dramatizace: Tomáš Loužný, Kateřina Slezáková
Režie: Tomáš Loužný
Dramaturgie: Kateřina Slezáková
Scéna a kostýmy: Kateřina Jirmanová Soukupová
Hudba: Ivo Sedláček
Asistence scény a kostýmů: Pavlína Chroňáková, Zuzana Štěpančíková
Vedoucí produkce: Kateřina Rundová
Produkce: Adam Bureš, Martina Diblíková

HRAJÍ STUDENTI 4. ROČNÍKU KATEDRY ČINOHERNÍHO DIVADLA
Sára Affašová, Michaela Gatialová, Pepa Honzík, Petr Jeřábek, Adam Langer, Barbora Poláchová, Jakub Svojanovský (student 3. roč.), Martina Šindelářová

PEDAGOGICKÉ VEDENÍ ROČNÍKU
doc. Mgr. Jan Hančil; MgA. Juraj Deák; MgA. Jaroslava Šiktancová, Ph.D.; MgA. Lukáš Hlavica; MgA. Marie Štípková; MgA. Martina Bezoušková; doc. Mgr. Andrea Králová, Ph.D.; MgA. Michal Lázňovský, Ph.D.

veřejná generální zkouška: 14. 9. 2018 v 11:00
premiéra: 15. 9. 2018 v 19:30 v divadle DISK
nejbližší reprízy: 17., 23. 9. a 2., 3. 10. 2018  v 19:30

Vstupenky jsou k dostání buď online na www.divadlodisk.cz nebo v pokladně divadla (ve všední dny od 16:00 do 19:30 a o víkendu vždy hodinu před představením).

Základní vstupné je 160 Kč, zvýhodněné 100 Kč (pro studenty/ seniory/ ZTP).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…