Co přinese nový zákon o kybernetické bezpečnosti a čeho se nejčastěji bojí jeho kritici?

28.08.2014 18:11

Od ledna 2015 začne v České republice platit nový zákon o kybernetické bezpečnosti, díky kterému by měl být stát odolnější vůči případným elektronickým útokům na důležité počítačové systémy v zemi. Norma, kterou vytvořil Národní bezpečnostní úřad, schválili poslanci, senátoři a podepsal prezident, už teď čelí kritice řady odborníků. Experti napříč obory se zatím neumí shodnout na tom, koho přesně se zákon dotkne, jaké konkrétní kroky budou muset podniknout a kolik bude zavedení nových pravidel stát. Všechna zákonná opatření by měla být přijata do konce roku 2015.

Co přinese nový zákon o kybernetické bezpečnosti a čeho se nejčastěji bojí jeho kritici?
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Počet útoků roste, Evropa chce být krok před hackery

S rychlým rozvojem informačních technologií a další integrací nových počítačových systémů se výrazně zvyšuje i riziko elektronického útoku. Na složitých počítačových sítích jsou dnes závislé prakticky všechny obory důležité pro bezchybný a hlavně bezpečný chod státu. Na IT systémech závisí ekonomika jako celek; doprava, energetika a další strategická odvětví. Evropská unie proto vydala směrnici, podle níž by měly všechny členské státy zvýšit svoji schopnost odolávat případným útokům na kybernetické úrovni.

Svou sílu demonstrovali hackeři a jejich programy určené proti celé řadě cílů po celém světě. Podobných útoků přitom každoročně přibývá a škody se pohybují v řádech stovek milionů dolarů. Není výjimkou, že profesionálně navržený program – počítačový vir – dokáže vyřadit z provozu nejen počítačové sítě. Česko zažilo jeden z největších elektronických útoků na jaře 2013, kdy hackeři vyřadili pomocí takzvaného „přehlcení“ počítačových systémů několik tuzemských zpravodajských serverů a internetových systémů českých poboček bankovních domů a mobilních operátorů.

Základní principy Zákona o kybernetické bezpečnosti

Primárním úkolem první podobné legislativní úpravy v historii Česka je sjednocení elektronické komunikace. Sjednotit by se tak měla výměna informací nejen ve státní, ale částečně i soukromé sféře; zákon přímo stanovuje i jejich vzájemné dorozumívání. Kontrolní i exekutivní pravomoci má mít centrální orgán (Národní centrum kybernetické bezpečnosti CERT se sídlem v Brně). Aktivovat a hlavně sjednotit by se tak měla dnes pasivní počítačová ochrana státu a Česko by tak mělo být schopno nejen snadněji rozpoznat, ale přímo aktivně bojovat s útoky na elektronické úrovni. Lepší ochrany by se tak mohla dočkat i osobní data občanů registrovaných například na úřadech nebo bankách. Pomoci by měl nový zákon – podle jeho navrhovatelů – i samotné české ekonomice – měl by totiž zatraktivnit tuzemské prostředí pro zahraniční investice (nejen IT), na druhé straně by měl podporovat světově uznávané české dodavatele ICT technologií.

Nejasnosti ohledně konkrétních opatření

Přestože zákon bude platit až od ledna příštího roku, už teď se na něj obrací kritika řady odborníků. Podle nich není – mimo jiné - v zákoně zcela jasně stanoveno, kdo a jakým konkrétním způsobem se jím bude muset řídit. „Zákon je postaven na třech pilířích: bezpečnostní opatření, hlášení kybernetických bezpečnostních incidentů a protiopatření (reakce na incidenty). Odpůrci zákona se nejčastěji bojí třetího pilíře, že zákon dává státu velkou moc regulovat informační sektor a že by mohl odposlouchávat či přímo odpojovat nepohodlné osoby či organizace. Já osobně se však mnohem více bojím toho, že zákon by měl nabýt účinnosti již 1. 1. 2015, přičemž dotčené subjekty budou mít pouze necelý půlrok na to, aby uvedli svůj systém bezpečnosti informací plně v soulad se zákonem,“ vysvětluje Jakub Kejval, ředitel tuzemské pobočky certifikační společnosti Bureau Veritas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…