Čtvrtý ročník přehlídky Art Brut Film se zaměří na Polsko

03.04.2015 19:35

Počtvrté se v olomouckém Arcidiecézním muzeu uskuteční Art Brut Film - přehlídka filmů zaměřených na fenomén art brut či outsider art, tedy rozumem nekorigovaného, spontánního umění.

Čtvrtý ročník přehlídky Art Brut Film se zaměří na Polsko
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Pořadatelé letos obrátili pozornost do Polska. Ve středu 8. dubna od 18 hodin na diváky čeká šest krátkých filmů. „Doplní je vystoupení slovenského kytaristy Juraje Dorici,“ informoval organizátor přehlídky Pavel Konečný.

Zatímco vloni pořadatelé představili tvorbu jediného autora – významného dokumentaristy Philippa Lespinasse, letos se soustředí na autory art brut z jediné země, a to z Polska. „Polskou scénu známe jen málo nebo vůbec. Navázali jsme proto kontakt s teoretičkou Joannou Daszkiewicz, stěžejní osobností festivalu filmů o art brut v Polsku,“ uvedl pořadatel Pavel Konečný.

„Art Brut v Polsku je spojováno zejména s uměním osob se zdravotním postižením, ohrožených sociálním vyloučením. To způsobuje mnoho nejasností. Umělec, který nemůže fungovat nezávisle na trhu s uměním, obvykle bývá odsouzen k osudu holubice mezi jestřáby,“ popsal specifika polské scény výtvarný teoretik Stanisław Jasiński. A právě možnost představit divákům pohnuté tvůrčí i lidské osudy umělců podle Konečného obohacuje olomouckou přehlídku o důležitý rozměr. „Art Brut Film tak má také edukační aspekt,“ vysvětlil.

Program čtvrtého ročníku tvoří převážně filmy, které se v roce 2013 objevily na prvním ročníku festivalu AUT v Poznani, který se specializuje na krátké filmy o umělcích samoucích. Blok filmů pořadatelé doplní hudební produkcí, konkrétně vystoupením slovenského zpěváka a kytaristy Juraje Dorici z Martina, který se již dlouhé roky věnuje studiu a interpretaci lidových písní i vlastní autorské tvorbě. „Doufáme, že minikoncert vnese do filmové přehlídky další tvořivý rozměr a přispěje k vlídné atmosféře festivalu,“ dodal Konečný.

Art Brut Film Olomouc se uskuteční ve středu 8. dubna od 18 hodin v Arcidiecézním muzeu Olomouc. Pořádá ji Pavel Konečný ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc a občanským sdružením abcd Praha. Termín „art brut“ použil poprvé v roce 1945 francouzský umělec a teoretik Jean Dubuffet. Art brut, tedy „syrové umění“ nebo „umění v surovém, nebo původním stavu“, charakterizoval jako „výtvarné produkce všeho druhu – kresby, malby, výšivky, modelované či tesané plastiky, které vykazují spontaneitu a velkou tvůrčí představivost a jsou co možná nejméně poplatné běžnému umění a kulturním šablonám".

Program:

18.00 - Zahájení (Joanna Daszkiewicz, Anežka Šimková a Pavel Konečný)

18.10 - Z ptakami fruwał (Ryszard Kosek), režie Tadeusz Bystram, 2003

18.24 - Astronauta (Konrad Kwaska), režie Władysław Jurkow, 2004/2005

18.35 - Bindas i Picasso (Robert Bindas), režie Władysław Jurkow, 2004/2005

18.44 - Oswajanie świata (Adam Dembiński, Halina Dylewska, Włodzimierz Rosłon, Konrad Kwasek, Stanisław Zagajewski, Henryk Źarski), režie Władysław Jurkow, 2006

19.24 - Kytarový minikoncert: Balady a písničky Juraj Dorica, akustická kytara a zpěv, Tomáš Holič, kytara, Mojmír Ďurík, příčná flétna

20.09 - Tadeusz Andrzejewski: po prostu Art Brut, scénář a režie Ewa Toboła, Bartosz Toboła, 2013

20.34 - Tadeusz Głowala, režie Ireneusz Bukowski, 2013

21.10 - Závěr (s možností besedy)

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…