Cvičení Cyber Coalition 2017 simulovalo kybernetický útok v zahraniční misi

24.12.2017 15:19

Cvičení kybernetické bezpečnosti a obrany Cyber Coalition 2017. se aktivně účastnilo Centrum CIRC se společně s experty z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Jedním ze scénářů byla kompromitace Android zařízení či kybernetická špionáž našich jednotek prostřednictvím zařízení s bezdrátovým připojením.

Cvičení Cyber Coalition 2017 simulovalo kybernetický útok v zahraniční misi
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Cvičení, které pořádala Severoatlantická aliance, patří k největším a nejvýznamnějším cvičením tohoto druhu. Letos se do něj zapojilo na 900 odborníků z 28 členských a partnerských zemí, včetně Evropské unie a odborníků z akademického a soukromého sektoru. „Právě procvičení spolupráce a koordinace při řešení kybernetických bezpečnostních incidentů napříč státy a jednotlivými sektory je hlavním cílem a potažmo přínosem celého cvičení,“ řekl náčelník Centra CIRC podplukovník Jaroslav Pachlopník.

Virtualizované prostředí Cyber Range

Třídenní cvičení, které bylo řízené z estonského Tartu, bylo mimo jiné situované i do virtualizovaného prostředí Cyber Range, které simulovalo síťovou infrastrukturu. Technické týmy se do tohoto prostředí zapojily vzdáleně, což jim umožnilo cvičit z domácího pracoviště. Scénář byl zasazen do prostředí vojenské mise operující ve fiktivní zemi Tytan. V rámci scénáře musely týmy detekovat a analyzovat malware, provádět forenzní analýzu, konzultovat právní rovinu jednotlivých rozhodnutí a v případě potřeby eskalovat na příslušnou velitelskou rovinu.

Stejně jako v předchozích letech bylo Cyber Coalition na národní úrovni koordinováno Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost za civilní stranu a Ministerstvem obrany (Centrum CIRC) za vojenskou stranu. Oba koordinátoři vytvořili na svých pracovištích v Brně společné týmy. Součástí těchto týmů byli rovněž přizvaní odborníci ze státní správy (Generálního štábu AČR, Ministerstva zahraničních věcí, Policie České republiky, Jihomoravského kraje a zpravodajských služeb), soukromého sektoru a akademické sféry. Experti byli dle svého odborného zaměření rozděleni do dílčích skupin.

„Paralelně se řešily incidenty na SCADA systémech, exfiltraci a šifrování dat, ke kterému docházelo v síti českého kontraktora. Ten dodával komponenty do vojenské mise, které kompromitovali Android zařízení či kybernetickou špionáž probíhající prostřednictvím zařízení s bezdrátovým připojením. Jelikož integrální součástí řešení kybernetických incidentů je také posuzování právních aspektů, byly technické týmy nuceny konzultovat své kroky s právníky. Češi si vedli výborně, o čemž svědčí také rychlost, se kterou se jim podařilo všechny úkoly vyřešit,“ přiblížila cvičení kapitánka Lenka Fadrná ze Skupiny informační podpory CCIRC.

Cvičení Cyber Coalition je výzvou

„Ve scénáři s Androidem bylo důležité prošetřit danou „zavirovanou“ aplikaci, u které bylo potřebné zjistit jak je nastavena, myšleno co dělá a především jak reaguje. To vše se nám úspěšně podařilo. Každý rok je pro nás cvičení Cyber Coalition skutečně výzvou, protože nikdy předem netušíme, čím nás naši organizátoři z NATO překvapí,“ podotknul analytik z CCIRC poručík Jiří Vinopal.

„Tak jako ostatní druhy vojsk mají svá cvičení, tak obdobně cvičí i jednotky zaměřené na působení v kybernetickém prostoru. Jedním z posledních bylo právě zmíněné Cyber Coalition. Každé cvičení, ve kterém vše řádně a včasně splníme, je pro nás i tak vždy ponaučením a určitým námětem, jak dále zlepšovat své schopnosti,“ podotknul při závěrečném vyhodnocení cvičení podplukovník Tomáš Hrabovský z odboru integrace a interoperability KIS, který byl během cvičení jako EXCON (Excercise Controler) právě v samotném Tartu.

Co je centrum CIRC?

  • Centrum CIRC (CCIRC – Computer Incident Response Capability) je organizačním prvkem AKIS odpovědným za zabezpečení získávání informací o kybernetické bezpečnostní situaci v resortu MO.
  • Pomocí nepřetržitého bezpečnostního monitoringu datových sítí resortu MO získává informace o kybernetické bezpečnostní situaci a stavu bezpečnosti IS a KS, vyhledává bezpečnostní zranitelnosti a hrozby. Zabezpečuje analýzu, testování, vyhodnocování a reportování získaných informací a reakce na zjištěné bezpečnostní incidenty, tvoří protiopatření, opravné postupy a nástroje. Zajišťuje zvyšování bezpečnostního povědomí uživatelů a správců IS a KS.
  • V tomto roce se CCIRC zúčastnilo také mezinárodního cvičení Lock Shield 2017, ve kterém český tým obsadil první příčku za celkové vítězství a získal i speciální ocenění za Scenario Injects.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…