Cyklus dokumentů ČT o neobyčejné energii přináší snímek z Mohelnicka

07.11.2014 13:01

Česká televize odvysílá v průběhu listopadu cyklus autorských dokumentárních filmů Příběhy neobyčejné energie. Snímky vznikly ve spolupráci se Skupinou ČEZ a vypráví osudy obyčejných lidí, kteří svou energii věnují neobyčejným věcem. Jeden z příběhů v režii Zdeňka Tyce s názvem „Dobrovolnictví“ vypráví o členech občanského sdružení Tamjdem, kteří pořádají pracovní víkendy pro dobrovolníky. Děj dokumentu se odehrává ve Vyšehorkách u Mohelnice, kam vyrazila pomáhat i grafička Saša.

Cyklus dokumentů ČT o neobyčejné energii přináší snímek z Mohelnicka
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Hlavními hrdinkami příběhu s názvem Dobrovolnictví jsou dvě stejně staré dívky: Markéta, členka Tamjdemu a Saša, grafička z reklamní agentury, které bylo dobrovolnictví vzdálené. Přesto se rozhodla zkusit ve svém životě něco nového a vyrazila jako dobrovolnice na pracovní víkend. Na koňské farmě občanského sdružení Ryzáček vysekávala křoví, pomáhala stavět ohrady a pracovala ve stájích.

Markéta Votavová, dlouholetá členka sdružení Tamjdem, vysvětlila, v čem vidí podstatu dobrovolnické pomoci: „Já jsem do toho šla, abych si odpočinula od komerční sféry. Zároveň mě to neuvěřitelně naplňuje a myslím si, že všichni, co s námi na ty projekty jezdí, berou dobrovolnictví jako něco, kde se něco naučí, obohatí sami sebe, a zároveň tím pomohou druhým.“

Každý, kdo se aktivně snaží přispívat k zlepšení kvality života ve svém okolí, se mohl od listopadu 2013 do ledna 2014 přihlásit do společného projektu České televize a Skupiny ČEZ Příběhy neobyčejné energie. Sešlo se na 500 projektů, z nichž bylo k televiznímu zpracování vybráno osm. Vedení projektu se ujala oceňovaná dokumentaristka Erika Hníková. „Mám radost nejen z toho, že se povedlo najít zajímavá témata a osobnosti s neobyčejnou energií, ale že se povedlo natočit i z filmařského hlediska výjimečný projekt,“ zhodnotila Erika Hníková společné úsilí českých dokumentaristů.

Sašiny zážitky a dojmy z  pracovního víkendu v režii Zdeňka Tyce odvysílá ČT2 v neděli 9. listopadu od 18.15 hod. Všechny odvysílané příběhy podpoří Nadace ČEZ celkovou částkou 1,5 milionu korun. O tom, kolik který projekt dostane na svůj další rozvoj peněz, rozhodnou diváci prostřednictvím SMS hlasování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: ČEZ

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dvacet let linky do ráje technologické vyspělosti. Letiště Praha a Korean Air slaví kulaté výročí spojení do Soulu

16:08 Dvacet let linky do ráje technologické vyspělosti. Letiště Praha a Korean Air slaví kulaté výročí spojení do Soulu

Jedna z nejstarších a nejdůležitějších dálkových linek na Letišti Václava Havla Praha slaví dvacetil…