CzechInvest: Čeští výzkumníci a podnikatelé navazovali v Kanadě vztahy na poli umělé inteligence

08.10.2018 21:05

Technologická mise agentury CzechInvest zavítala do Montrealu, Toronta, Waterloo a Edmontonu.

CzechInvest: Čeští výzkumníci a podnikatelé navazovali v Kanadě vztahy na poli umělé inteligence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do Czechinvest

Poslední zářijový týden navštívila desítka českých výzkumných institucí a firem aktivních v oblasti umělé inteligence v doprovodu CzechInvestu čtyři kanadská města, která patří k nejdůležitějším AI centrům nejen v Kanadě ale i ve světě. Zástupci Českého vysokého učení technického v Praze, Vysokého učení technického v Brně, Karlovy Univerzity, Vysoké školy báňské –Technické univerzity Ostrava, Technické univerzity v Liberci, Akademie věd ČR a firem Unico, Recombee, Blindspot Solutions a Avast absolvovali bezmála dvacet jednání se svými kolegy z kanadských univerzit, výzkumných institucí, firem, start-upů a inkubátorů. Získali povědomí o kanadském ekosystému umělé inteligence, jeho financování a hlavních trendech.

Ve dnech 27. a 28. září 2018 se zúčastnili odborného sympozia na University of Alberta v Edmontonu, kde představili úspěchy českého výzkumu a diskutovali o využití umělé inteligence v různých sektorech jako je doprava, zemědělství, robotika či energie.

„Mise ukázala, že obě země mají v této oblasti mnoho společných témat. Přestože výsledky českého výzkumu umělé inteligence nejsou v porovnání s těmi kanadskými nijak zanedbatelné, v Kanadě se toto téma těší daleko větší pozornosti. Přitom třeba Praha nebo Brno produkují mnohem více absolventů AI oborů než například Montreal, sídlo kanadského AI superklastru,“ říká Eva Jungmannová z agentury CzechInvest.

Konkrétně v Edmontonu se nyní velká pozornost věnuje vývoji strojového učení v oblasti herního průmyslu. Například program DeepStack, který vyvinul tým profesora Michaela Bowlinga skládající se ze studentů University of Alberta, ČVUT a Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, porazil profesionální hráče v pokeru. Čeští vědci pracují také v Edmontonu sídlící společnosti Google DeepMind.

„Jednání započatá během této mise by mohla vyústit ve vzájemnou výměnu studentů a profesorů a spolupráci na dalších výzkumných projektech,“ věří Jungmannová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…