CzechInvest: Vysoká škola báňská otevřela novou výzkumnou platformu

17.07.2021 14:02

Zaměří se na inovace pro řízení energetiky, umělou inteligenci a chytrou průmyslovou výrobu

CzechInvest: Vysoká škola báňská otevřela novou výzkumnou platformu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do Czechinvest

Vysoká škola báňská Ostrava (VŠB-TUO) 8. června slavnostně otevřela Fraunhoferovu inovační platformu pro aplikovanou umělou inteligenci, materiály a výrobu. Iniciativa je výsledkem dlouhodobé spolupráce VŠB-TUO s prestižní německou výzkumnou institucí Fraunhofer-Gesellschaft.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Jejím cílem je výzkum a rozvoj potenciálu, který nabízejí technologie pro správu energie, umělá inteligence (AI) a inteligentní výroba v průmyslu.

Mezi řečníky, kteří platformu představili, se vystřídali: rektor VŠB-TUO, prof. Václav Snášel, ministr průmyslu a obchodu, Karel Havlíček, hejtman Moravskoslezského kraje, Ivo Vondrák a zástupci partnerské instituce Fraunhofer-Gesellschaft. Za CzechInvest se zúčastnili ředitel, Patrik Reichl a manažer ostravské kanceláře, Jan Belardi.

Platforma bude sloužit k výzkumu potenciálu a inovací technologií k řízení energetiky, umělé inteligence a chytré průmyslové výroby.  Zaměří se také na možnosti snižování emisí oxidu uhličitého, nové systémy na skladování tepelné energie v průmyslu a rekuperaci tepla.

V rámci této ambiciózní iniciativy přispívají všichni partneři svými vlastními odbornými znalostmi: VŠB-TUO v oblasti umělé inteligence a výpočetní techniky nové generace, Fraunhofer ICT v materiálovém výzkumu a energetických systémech a Fraunhofer IWU ve výrobní technologii a výrobě. Spojení těchto kompetencí umožňuje partnerům nabízet obzvláště výkonná řešení pro celý průmyslový hodnotový řetězec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…