CzechMed: Podezřele nízká cena, důvod k ostražitosti

30.10.2012 12:53

CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, upozorňuje na prohřešky, ke kterým dochází při realizaci veřejných zakázek ve zdravotnictví. Prohřešky vůči pacientům a lékařskému personálu. Ve snaze plnit úsporná opatření je zanedbávána kvalita zdravotnických prostředků ve prospěch nejnižší možné ceny. A právě podezřele nízká cena by měla být podnětem ke zvýšené ostražitosti.

CzechMed: Podezřele nízká cena, důvod k ostražitosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

„Upozorňovali jsme celníky, že se na trhu objevují výrobky za podezřele nízkou cenu. Opakovaně jsme předávali výpočet, který v té době byl minimální možnou cenou, včetně spotřební daně a DPH. Podezřele nízká cena bohužel zákazníka neodradí, protože často nejnižší cenu vyhledává,“ uvedl v nedávném rozhovoru Vladimír Steiner, výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin ČR.

„Pokud se budeme řídit zásadou nejnižší možné ceny, jde nám doslova o život. Nedávná kauza s methanolem by měla být dostatečnou výstrahou i pro současnou praxi ve zdravotnictví, kde se nakupuje to nejlevnější a kvalita jde stranou. Pokud jde o neustálé opakování tématu předražených zakázek, tak je řeč o ’velkých technologiích‘, tedy rentgenech, magnetických rezonancích a podobně. Ale nikdo se nezabývá rukavicemi, katetry, klouby a podobným materiálem. Praxe ukazuje, že u výrobků za nejnižší ceny existuje nejen riziko pro pacienta a ošetřující personál, ale i zvýšení dodatečných nákladů spojených s vyšší spotřebou výrobků, častější obměnou nebo zvýšením času ošetřujícího personálu. Není tedy nejlepšího hospodáře, který nakupuje za nejnižší možnou cenu,“ upřesňuje MUDr. Miroslav Palát, prezident asociace CzechMed.

CzechMed usiluje o kultivaci zadávání výběrových řízení ve zdravotnictví:

  1. Stanovení rozsahu – dostatečně široký, aby funkčně související komponenty „uměly spolu v praxi fungovat“. Na druhé straně ne příliš široký, aby se nepoptávaly velké celky, jejichž komponenty spolu nesouvisí.
  2. Kvalifikace dodavatele, zda je či není schopen dodat to, co je uvedeno výše.
  3. Při formulaci zadání je optimální spolupráce se skupinou dodavatelů toho konkrétního výrobku, či skupiny výrobků. Tak lze dosáhnout toho, že i konkurující společnosti chtějí společně definovat hřiště tak, aby šlo srozumitelně soutěžit. Spolupráce např. při volbě vhodné formy veřejné soutěže, před výběrovým řízením, kdy zadavatel požádá výrobce v rámci marketingového průzkumu (dle zákona 137) o specifikaci produktů.
  4. Aby cena zakázky zohledňovala komplex dodávky, tedy nikoliv pouze jednotkovou cenu, ale i servis, zaškolení, a vůbec další dlouhodobě důležité parametry.
  5. Preferujeme soutěžit tzv. dvoukolově. V prvním kole se posoudí technické parametry a funkčnost. Jednotlivým uchazečům se přidělí procentuální zvýhodnění (posouzení o kolik je zboží lepší či horší). Teprve ve druhém kole se soutěží cena. Je tedy možné, aby vyhrála i cena vyšší, ale vždy bude korelovat s kvalitou.
  6. Počet dodavatelů - nesoutěžit o jednoho dodavatele, ale 2/5 resp. 3/8  pro uchování konkurence, což umožňuje konkurenci i v průběhu smluvního plnění, což přináší zadavateli nesporné výhody.

* * *

Zájmové sdružení CzechMed, Česká asociace dodavatelů zdravotnických prostředků, bylo založeno v roce 1998 s cílem dlouhodobě přispívat ke zvyšování úrovně zdravotní péče v České republice prostřednictvím produktů svých členů. CzechMed sdružuje na 27 členů, českých i mezinárodních společností, které reprezentují 30 % českého trhu zdravotnických prostředků. Cílem je postupné zvyšování povědomí o nejmodernějších zdravotnických prostředcích u odborné i laické veřejnosti. (Více informací získáte na stránkách www.czechmed.cz)

CzechMed je členem evropské skupiny EUCOMED, která zastupuje společnosti, které vyvíjí, navrhují, vyrábějí a dodávají zdravotnické technologie používané při diagnostice. EUCOMED  zastupuje názory 450 firem, které působí na evropském trhu. Jejich technologie slouží k prevenci, léčbě a zlepšení stavu onemocnění a zdravotních postižení. Evropský průmysl zdravotnických technologií investuje ročně do výzkumu a vývoje 3,8 miliardy EUR (tj. více než 110 miliard CZK) a zaměstnává na 435 tisíc vysoce kvalifikovaných pracovníků. Malé a středně velké společnosti tvoří více než 80 % odvětví, proto EUCOMED usiluje o zlepšení přístupu pacientů i odborníků k moderním, inovativním a spolehlivým zdravotnickým technologiím. (Více informací získáte na stránkách www.eucomed.org)

Zdravotnické prostředky a zdravotnické technologie

Definice zdravotnických prostředků je součástí Zákona o zdravotnických prostředcích č. 123/2000 Sb.

Pojem zdravotnické prostředky označuje širokou paletu výrobků používaných ve zdravotnictví ke zlepšení práce lékařů a zlepšení komfortu a úspěšnosti péče pacientů. Jedná se o výrobky využívané v oblastech inkontinenční a stomické péče, chirurgické šití, nástroje a materiály nebo implantáty (kloubní nebo pacemakery). Nesmíme zapomínat ani na diagnostická zařízení a informační zdravotnické systémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…