CzechTourism: Pro cestovní ruch bude otevření hranic klíčové

13.05.2020 7:36

Dopady pandemie koronaviru na ubytovací zařízení za první čtvrtletí letošního roku dnes vyčíslil Český statistický úřad. Celkový počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních se v porovnání s loňským rokem snížil o 22 %, počet přenocování klesl o 17 %. V průběhu měsíce března, kdy došlo k omezení cestování, se ale návštěvnost hotelů a penzionů propadla už zhruba o dvě třetiny.

CzechTourism: Pro cestovní ruch bude otevření hranic klíčové
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

„Uzavření hranic se samozřejmě více dotýká krajů závislých na zahraniční klientele. Praha a Karlovarský kraj mají běžně ze všech krajů nejvyšší vytíženost lůžek, ale většinu hostů tvoří cizinci (v Praze přes 80 %, v Karlovarském kraji okolo 60 %). Podpora domácího cestovního ruchu představuje proto jen část pomoci, klíčové pro obnovu sektoru bude otevření hranic,“ komentuje výsledky ČSÚ Jan Herget ředitel CzechTourism. 

Počet zahraničních turistů v ubytovacích zařízeních se za první čtvrtletí snížil v porovnání se stejným obdobím loňského roku o čtvrtinu, počet domácích turistů zhruba o pětinu. Z hlavních zdrojových trhů je nejvíce viditelná ztráta návštěvnosti z Itálie, Francie, USA, Jižní Koreje a Číny, kde se meziroční pokles pohyboval mezi 40 až 60 %.

Přehledné sestavy z dat, která dnes zveřejnil Český statistický úřad, jsou aktualizována v Marketingovém informačním systému agentury CzechTourism zde. Tabulka dle zemí CZ a EN ke stažení zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…