CzechTourism: Proč lidé ze zámoří tolik necestují do Evropy?

10.06.2022 9:15 | Tisková zpráva

Válka na Ukrajině nemá hlavní vliv na cesty do Evropy ze vzdálených destinací. Vyplývá to z nejnovějšího barometru k cestování na dlouhé vzdálenosti Evropské cestovní komise (ETC). Podle něj jsou překážkami dlouhých výprav za letní dovolenou či výlety zejména obavy z covid-19 a vysoké náklady. Roli hraje také nedostatek a dlouho trvající letecké spojení.

CzechTourism: Proč lidé ze zámoří tolik necestují do Evropy?
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Chuť cestovat do Evropy zkoumala ETC na šesti trzích – v Brazílii, Kanadě, Číně, Japonsku, Rusku a ve Spojených státech amerických (USA). Činí tak pravidelně jednou za čtyři měsíce. Výsledky mimo jiné ukázaly, že záměr cestovat na dlouhé vzdálenosti stále nedosahuje úrovně před pandemií. I když se meziročně chuť mírně zlepšila, nadále zůstává slabá. Jediný trh, kde se meziročně zvýšil cestovatelský sentiment, je Brazílie.

„Většina účastníků šetření ETC uvedla, že i když rusko-ukrajinský konflikt vytvořil nové výzvy pro evropský cestovní sektor, na náladu většiny zkoumaných vzdálených trhů měla válka omezený vliv. S výjimkou Číny a Ruska,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Cestovní záměr většiny (76 %), respondentů konflikt neovlivnil. Za hlavní překážky cest na dlouhé vzdálenosti během letošního léta obyvatelé zkoumaných destinací považují covid-19, vysoké náklady a nedostatek pohodlí.“

Prezident ETC Luís Araújo v komentáři k výsledkům barometru říká: „ETC s potěšením vidí, že se nálada na dálkové cestování postupně zlepšuje, stejně jako se svět zotavuje z pandemie – i když se tak děje pomalým tempem. A je povzbudivé, že se pokračující konflikt na Ukrajině nestal dalším odstrašujícím prostředkem pro mezinárodní cesty do Evropy.“

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí

Roli hrají i letecké spoje. ETC zjistilo, že si víc než polovina Američanů, kteří chtějí v létě cestovat do Evropy, ještě nezarezervovalo letenky. A rezervace učinilo jen 30 % Kanaďanů. Význam tak budou mít last minute objednávky, což je dáno právě geopolitickou situací i faktem, že leteckých spojů je stále ještě méně než před covidem. Lidé obecně vítají spíš přímé lety bez přestupů.

„Obnova a další rozvoj dálkových linek obecně patří mezi priority Letiště Praha. Od 27. května je, díky společnosti Delta Air Lines, cestujícím k dispozici spojení Praha – New York/JFK, které bylo před rokem 2019 jedno z nejvíce atraktivních. V nabídce jsou lety s denní frekvencí do 5. září. Rychlost obnovy a nabízenou kapacitu dopravců negativně ovlivňují i další faktory, zejména nedostatečný počet letadel a posádek po covidové krizi. I přes tuto skutečnost ale jednáme s dopravci o co nejrychlejší obnově přímých letů z USA a Kanady,“ říká ředitel leteckého obchodu Letiště Praha Jaroslav Filip.

Přes výše uvedené zůstává Evropa podle ETC nadále bezpečnou a atraktivní destinací pro cestování. Důsledky války na Ukrajině však – stejně jako rostoucí životní náklady a výdaje spojené s cestováním – brání oživení sektoru.

„I proto je letos naprosto zásadní propagace Evropy samozřejmě včetně České republiky a obnovení mezinárodní mobility. Tomu odpovídá i mezinárodní kampaň agentury CzechTourism Přijeďte zažít tradiční i nové, která je aktuálně nasazena ve 14 zemích světa podle bonity. Pozitivní roli hraje také fakt, že Česká republika nedávno potvrdila pozici v TOP 10 nejbezpečnějších zemí světa,“ říká ředitel marketingu a zahraničních zastoupení České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller.

Kompletní výsledky barometru ETC o cestování na dlouhé vzdálenosti jsou k dispozici ZDE.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…