CzechTourism: Slováci právě teď ochutnávají Česko

16.12.2022 11:48 | Tisková zpráva

Historické památky, přírodní krásy, kulturní skvosty, tradice i gastronomické speciality České republiky (ČR). To vše mohou aktuálně poznat obyvatelé Slovenska. A to díky televiznímu seriálu gastro cestopisů Chutné Česko. Čtyři díly diváky provedou Olomouckým, Jihomoravským, Zlínským a Jihočeským krajem.

CzechTourism: Slováci právě teď ochutnávají Česko
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Jde o mini pořady, které slovenská televize TA3 vysílá v úterý, v reprízách pak ve čtvrtek a v sobotu. Vše s cílem probudit chuť poznat a ochutnat ČR. 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
„Slováci vedou žebříčky návštěvnosti České republiky, letos v říjnu jich k nám přijelo 61 tisíc, což znamenalo druhou nepočetnější skupinu zahraničních hostů po Německu. Zájem cizinců o cestování do Česka se snažíme ještě podpořit, poslední čísla k návštěvnosti hotelů totiž ukazují, že ve srovnání s předcovidovým říjnem 2019 bylo celkově zahraničních turistů stále ještě o 25 % méně,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „U Slovenska se doslova nabízí, abychom pro tamní obyvatele byli cílovou destinací pro dovolenou, máme společnou historii i náhled na řadu věcí. I proto jsme mimo jiné teď pro zimní turistickou sezónu připravili speciální stránku na našem portálu Kudy z nudy nazvanou Věda a historie není nuda: Česko versus Slovensko aneb co nás spojuje a rozděluje? Tak se na ni mrkněte!“

Mini gastro cestopisy Chutné Česko na TA3 jsou dalším střípkem do mozaiky důvodů, proč by Slováci měli/mohli objevovat Česko. „Cestování je primárně o vizualitě a vizuálním vnímání. Proto jsme se rozhodli spolupracovat s televizí TA3 a nabídnout divačkám a divákům atraktivní pozvánku, probudit v nich chuť vycestovat a zažít Česko skutečně všemi smysly,“ říká ředitelka zahraničního zastoupení agentury CzechTourism na Slovensku Nora Gill.

V prvním díle diváci navštívili Olomouc s historickým centrem, poznali hrad Bouzov či ruční výrobu papíru ve Velkých Losinách. Protože je součástí cestopisu i regionální gastro recept, nechyběl návod na přípravu tamní speciality – tataráku z olomouckých tvarůžků. Další mini pořad představuje jižní Moravu, rodiště Alfonse Muchy. Televize mimo jiné láká k výletu do Moravského Krumlova se Slovanskou epopejí či do Sloupsko – Šošůvských jeskyní. Také za modrotiskem, který je zapsán na seznamu UNESCO. A regionální recept? Ivančický chřest v podobě sladké panacotty. Ve třetím díle poznávají diváci zejména Zlínský kraj. Konkrétně Baťovo město, památník i obchodní dům a také Valašské muzeum v přírodě s pustevnami – útulnami Libušín a Maměnka barda slovenské architektury Dušana Jurkoviče. Jižní Čechy ve čtvrtém díle pak reprezentuje Český Krumlov a Třeboň i recept slavných kapřích hranolků.

„Natáčení pořadu bylo pro mě příjemným zpestřením dosavadní práce. Viděli jsme spoustu zajímavých míst, a protože ráda vařím, velmi jsem si užívala i přípravu regionálních receptů. Věřím, že inspirujeme i naše diváky," říká moderátorka Chutného Česka na TA3 Simona Frantová.

Gastro cestopis Chutné Česko se na Slovensku v premiéře na TA3 vysílá od 6. do 20. prosince 2022. Kampaň na sítích v den premiéry zhlédlo 9 972 lidí, samotný první díl v televizi zaznamenal 90 000 diváků. Odvysílané pořady: Olomoucký kraj, Jižní Morava a Východní Morava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…