CzechTrade má nové ředitele kanceláří v Polsku a Srbsku

23.09.2019 20:18

Dvě zahraniční kanceláře agentury CzechTrade – v polské Varšavě a v srbském Bělehradě – mají od poloviny prázdnin nové vedoucí.

CzechTrade má nové ředitele kanceláří v Polsku a Srbsku
Foto: CzechTrade
Popisek: CzechTrade

Vedoucím zahraniční kanceláře agentury CzechTrade v Polsku je od 29. července Ivo Šipl. Před příchodem do CzechTradu působil v letech 2015 až 2019 na pozici obchodního manažera pro společnost Howden ČKD Compressors v Praze. Dříve pracoval ve švédsko-polské finanční skupině na pozici obchodního asistenta. Jako jeden z prvních zaměstnanců měl na starost budování české pobočky se sídlem ve Varšavě. Ivo Šipl je absolventem VŠB – Technické univerzity v Ostravě a dlouhodobě navštěvoval Polský institut v Praze.

„Z Polska se stává moderní a vlivná země Evropy. Polská vláda výrazně investuje nejen do energetické, vojenské, ale i dopravní infrastruktury. Ukazatelem, který potvrzuje rostoucí blahobyt země, je index SEDA společnosti Boston Consulting Group, z něhož vyplývá, že Polská republika za posledních 10 let poskočila v žebříčku hodnocení ze 42. na 32. pozici. Pro srovnání, ČR se ve stejném časovém horizontu posunula pouze o tři místa nahoru. S rostoucí životní úrovní se zvyšuje zájem Poláků o české zboží a zcela pochopitelně se tak na našeho souseda se zaměřuje čím dál více českých firem,“ říká Ivo Šipl.

Vedoucím zahraniční kanceláře agentury CzechTrade v Srbsku se sídlem v Bělehradě je od letošního srpna Martin Šmejc. Před vysláním do Srbska působil v rámci CzechTradu jako exportní konzultant pro firmy v oboru strojírenství a kovovýroby, podílel se na organizaci několika zahraničních výstav a spolupracoval mimo jiné i na přípravě velmi úspěšného dodavatelského fóra Sourcing Days Tschechien v Plzni. Martin Šmejc je absolventem Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd UK v Praze. Ve volném čase se rád věnuje literatuře faktu a sportovním aktivitám.

„Srbsko je pro české exportéry nejbližší teritorium mimo Evropský hospodářský prostor a jednotný trh EU. Zároveň však nabízí výhody bezcelního obchodu nejen s EU, ale i s Tureckem a Ruskou federací, nejnižšího daňového zatížení právnických osob v Evropě a rozvinutého průmyslového dědictví bývalé Jugoslávie. Především se však jedná o zemi šikovných lidí, kteří vůči Čechům chovají nebývalé sympatie dané mnohdy historickými souvislostmi, ale v současné době i vysokou kvalitou českých výrobků za přijatelnou cenu. Srbský trh rozhodně nepatří k jednoduchým – čeští exportéři se musí obrnit trpělivostí a v případě větších projektů nabídnout i přidanou hodnotu. Z dlouhodobého hlediska se na místním trhu rozhodně uplatní české firmy z oblasti vodního hospodářství, stavebnictví a zemědělství. V blízké budoucnosti se dá očekávat také značný rozvoj na poli e-commerce, inovativních technologií a robotiky,“ říká Martin Šmejc.

O agentuře CzechTrade

CzechTrade je agentura na podporu obchodu a již více než 20 let je partnerem českých firem na jejich cestě k exportním úspěchům. Jejím cílem je usnadnit českým firmám rozhodování o výběru vhodných teritorií, zkrátit dobu vstupu na daný trh, podpořit aktivity směřující k dalšímu rozvoji firmy v zahraničí, a především eliminovat rizika spojená se vstupem na nové, neznámé trhy. Agentura CzechTrade disponuje sítí 51 zahraničních kanceláří na pěti kontinentech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…