DIAMO: Je nezbytné aktualizovat stav zásob podle nové metodiky

11.12.2016 12:48

Státní podnik DIAMO předběžně informuje o záměru požádat o stanovení „Průzkumného území výhradního ložiska radioaktivních nerostů ložiska Brzkov“.

DIAMO: Je nezbytné aktualizovat stav zásob podle nové metodiky
Foto: DIAMO
Popisek: DIAMO

Návrh na rozšíření chráněného ložiskového území (dále jen CHLÚ) byl již s. p. DIAMO podán dne 12. 11. 2015 a ke dnešnímu dni toto řízení stále probíhá. Řízení bylo Ministerstvem životního prostředí pouze přerušeno do doby dodání aktualizovaného osvědčení o výhradním ložisku. Takové osvědčení může vydat Ministerstvo životního prostředí ČR až po předložení přepočtu zásob podle aktuálních podmínek využitelnosti.

Zásoby nerostných surovin byly na ložisku vypočteny na základě výsledků geologickoprůzkumných prací a následně schváleny v roce 1990. Od té doby se významně změnily ekonomické podmínky, a proto je nezbytné pro další úvahy o využití ložiska zásoby přepočítat podle aktuálních podmínek využitelnosti tzn. aktualizovat stav zásob podle nové metodiky. Neprovádí se tedy nové průzkumné práce, jen se podle nové metodiky matematicky přepočítají původní hodnoty.

Vzhledem k tomu, že se i v případě pouhého přehodnocení jedná o geologické práce pro vyhledávání a průzkum ložiska vyhrazeného nerostu, je podle zákona č. 62/1988 Sb., o geologických pracích, ve znění pozdějších předpisů, nezbytné provádět takové práce pouze po stanovení průzkumného území. Podáním žádosti o průzkumné území nebudou dotčena, ani nějak ovlivňována práva a povinnosti zákonem stanovených účastníků řízení o povolení stanovení průzkumného území ani soukromý majetek občanů. Na pozemcích občanů nebudou realizovány žádné technické práce ani na tyto pozemky nebude vstupováno.

Jedná se tedy o stejné řízení, o kterém se informuje v tiskové zprávě z 11. 11. 2016. Nejedná se ovšem o zcela nové řízení, ale jde o doplnění řízení již probíhajícího – tedy řízení o rozšíření CHLÚ.

DIAMO, státní podnik jedná zcela v souladu s Usnesením vlády č. 1086 ze dne 22. prosince 2014 a podle bodu III, odstavec 2 tohoto usnesení zahájil schvalovací proces, umožňující přístup státu k vydobytí ložiska Brzkov. Vyhodnocení procesu přípravy a návrh dalšího postupu pro řešení problematiky ložiska Brzkov, bude předložen vládě do 31. prosince 2017.

Chronologický průběh řízení o stanovení CHLÚ a PÚ Brzkov, aktualizovaný k 2. 11. 2016:

  • 12. 11. 2015 podal DIAMO, s. p. návrh na rozšíření CHLÚ,
  • 22. 2. 2016 oznámilo MŽP, odbor výkonu státní správy VII Brno zahájení správního řízení o změnu (rozšíření) CHLÚ Brzkov.
  • 24. 2. 2016 bylo Usnesením MŽP, odboru výkonu státní správy VII Brno navrhovateli oznámeno přerušení řízení do doby doplnění podkladů do spisu, nejpozději však do 30. 6. 2017. Úřad požaduje přiložit k návrhu aktualizované osvědčení o ložisku, prokazující oprávněnost rozšíření CHLÚ o úsek Horní Věžnice.
  • 11. 11. 2016 podal DIAMO, s. p. žádost o stanovení „Průzkumného území pro vyhledávání a průzkum výhradního ložiska radioaktivních nerostů Brzkov“. Ve zdůvodnění žádosti je výslovně uvedeno, že v rámci geologickoprůzkumných prací bude proveden pouze přepočet ověřených zásob, podle aktuálních podmínek využitelnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …