DIAMO: Odborníci na brownfields si prohlédli areál dolu Jeremenko

07.03.2018 15:37

Agentura pro regionální rozvoj ve spolupráci s Institutem pro udržitelný rozvoj sídel IURS uspořádala 2. března 2018 workshop k problematice regenerace lokalit po průmyslové činnosti v Moravskoslezském kraji.

DIAMO: Odborníci na brownfields si prohlédli areál dolu Jeremenko
Foto: red
Popisek: Budova ředitelství s.p. DIAMO

Část pracovního setkání proběhla v areálu dolu Jeremenko, kde sídlí odštěpný závod ODRA státního podniku DIAMO. Odborníci z krajského úřadu, měst a obcí, VŠB-TUO, agentury CzechInvest a dalších institucí, které se zabývají problematikou regenerace brownfields, si mohli nejen prohléhnout areál dolu, ale také se seznámit s činností státního podniku DIAMO na Ostravsku. V úvodní přednášce dr. Jelínka zazněly mimo jiné informace o čerpání důlní vody. Po prezentaci následovala exkurze.

Účastníci si prohlédli sklad čerpadel, těžní věž a strojovnu. Fárání do dolu bylo z důvodu vysokých mrazů z programu vypuštěno. Důl Jeremenko patří k mnoha lokalitám na Ostravsku, které dlouhá léta sloužily průmyslu a po jeho útlumu musely hledat nové uplatnění. Některé objekty a plochy zejí prázdnotou a čekají na sanaci či nové zájemce. Jeremenko patří mezi ty úspěšnější, kromě státního podniku DIAMO tam působí 25 firem, které zaměstnávají zhruba 500 lidí.

O areály dolů a zahlazování následků po hornické činnosti v části ostravsko-karvinského revíru se státní podnik DIAMO stará už 15 let. Zhruba polovina z 647 převzatých objektů byla zlikvidována, ostatní ale mají nové uplatnění. Postupně je zaplnilo 150 firem, které zaměstnávají téměř tři tisíce lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…