DIAMO: Rychlý zásah odštěpného závodu SUL při likvidaci propadu v Lešeticích

02.04.2022 7:34 | Tisková zpráva

Začátkem března došlo v lokalitě Lešetice v oblasti Příbram k propadu zásypového materiálu větracího komínu KVB 44-11/0.

DIAMO: Rychlý zásah odštěpného závodu SUL při likvidaci propadu v Lešeticích
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Propad, který byl od roku 2006 stabilní a bez jakýchkoli známek pohybu, je díky rychlému zásahu pracovníků odštěpného závodu Správa uranových ložisek zasypán, oplocen a označen výstražnými cedulemi. Nadále budeme místo pravidelně monitorovat, stejně jako dalších více než 5 000 důlních děl, které má závod SUL ve své správě.

Propad vznikl 6. března a ihned po jeho nahlášení byl ve spolupráci s Policií ČR označen bezpečnostní páskou. Odborní pracovníci závodu pak ihned začali řešit jeho likvidaci – provedli zaměření propadu, změřili jeho hloubku a stanovili nutná bezpečnostní opatření.

Propad větracího komínu měl kruhový profil 26,4 m2 a odhadovanou hloubku 110 m. Na zásyp propadu bylo využito 2 776 m3 tříděného kameniva. Jeho likvidace trvala do 21. 3. 2022. V současné době je propad zasypaný, prostor dočasně oplocený a označený bezpečnostními cedulkami. Díky tomuto rychlému zásahu je již místo propadu opět bezpečné.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Na lokalitě bude následovat vybudování stálého ohlubňového povalu, trvalého oplocení a bezpečnostního značení.

Větrací komín byl vyhlouben v letech 1971–1973 na 11. patro, tj. do hloubky 473,1 m, s rozfáráním na 3 patra. Do úrovně 4. patra je profilu kruhového (26,4 m2), dále pak obdélníkového (10 m2). V roce 1989 byl zakryt železobetonovou deskou, v roce 2005 byl zasypán celkem 8 078 m3 tříděného kameniva. V roce 2006 byl zásyp po zjištění poklesu doplněn. Od té doby nebyl žádný pokles zásypu zaznamenán.

Místo podléhá pravidelnému monitoringu stejně jako ostatní důlní díla ústící na povrch, a to v souladu s báňskou legislativou, jedenkrát ročně. Lokality monitoruje odštěpný závod SUL i mimo stanovený interval, a to několikrát ročně. Konkrétně na zmíněném místě v Lešeticích proběhla kontrola pozemku v listopadu 2021 a dále letos v lednu, a to bez jakéhokoli zjištění postupu rozvolňovacích procesů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…