DIAMO: Státní podnik informoval starosty o přípravě likvidace Dolu Frenštát

04.05.2021 20:20

V návaznosti na memorandum, které má pomoci rozvoji území po skončení těžby uhlí, uspořádal Moravskoslezský kraj 28. dubna 2021 jednání se starosty Frenštátska a státním podnikem DIAMO. Státní podnik totiž kromě dolů na Karvinsku převzal také zakonzervovaný Důl Frenštát. O jeho likvidaci představitele tamních měst a obcí usilují více než deset let.

DIAMO: Státní podnik informoval starosty o přípravě likvidace Dolu Frenštát
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Likvidace Dolu Frenštát se blíží a je potřeba zavčas ujasnit, jestli jsou objekty ještě nějak využitelné. Nejde jen o samotný areál dolu s těžními věžemi, ale také o další budovy, pozemky a inženýrské sítě v okolí, které kvůli budování šachty vznikly v 80. letech minulého století. Kraj chce prostřednictvím své společnosti Moravskoslezské Investice a Development pomoci městům a obcím realizovat jejich návrhy, proto inicioval setkání na radnici ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Ředitel odštěpného závodu DARKOV Josef Lazárek představil starostům plánovaný průběh likvidace dolu. „Letos v listopadu bychom chtěli začít navážet zásypový materiál a příští rok na podzim by se měly jámy zasypávat. To potrvá 5 až 6 měsíců. Poté budou následovat demolice nepotřebných objektů, a v dalších letech sanace a rekultivace,“ popsal časový harmonogram Josef Lazárek.

Likvidace dolu proběhne v souladu se závěry dokumentace posuzující vliv záměru na životní prostředí, a to zasypáním dvou stávajících jam F4 a F5 nezpevněným zásypovým materiálem o celkovém objemu cca 110 000 m3, tj. cca 214 000 tun. „Pro zásyp jam použijeme materiál certifikovaný pro tyto účely, který budeme odebírat z odvalu v Paskově, případně z odvalu ve Staříči. Doprava zásypového materiálu bude přizpůsobena tak, aby vliv na okolí byl co nejmenší, proto potrvá téměř rok,“ uvedl Josef Lazárek. Intenzita dopravy se zvýší maximálně o 132 nákladních automobilů denně v obou směrech a to pouze v pracovních dnech. Ministerstvo životního prostředí v rámci zjišťovacího řízení konstatovalo, že záměr likvidace dolu nebude působit významně negativně na žádnou ze složek životního prostředí ani na veřejné zdraví. Realizace záměru v plánovaném rozsahu je v daném území akceptovatelná.

Starostové diskusi o možnostech využití nemovitostí, případném odkupu a také o financování z evropských fondů přivítali a naznačili několik návrhů. Zajímali se o možné využití stávající infrastruktury, ale také o úplné zrušení dobývacího prostoru, který omezuje možné aktivity na území obce. Ředitel závodu DARKOV potvrdil, že státní podnik DIAMO je připraven spolupracovat s obcemi, městy a krajem na případném dalším využití objektů i pozemků. Návrhy může zohlednit už při přípravě likvidace dolu. Další schůzka se starosty má proběhnout v červnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …