DPP: Ztráty a nálezy v MHD - počet zapomenutých věcí letos roste

01.08.2013 11:48

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ročně eviduje přibližně dva a půl tisíce ztrát ve vozech MHD. Jen za první pololetí letošního roku je evidováno již 1511 ztrát, z čehož 455 věcí bylo dohledáno. Šanci na vrácení ztracených předmětů má podle dlouhodobých statistik přibližně třetina cestujících.

DPP: Ztráty a nálezy v MHD - počet zapomenutých věcí letos roste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

„V uplynulém roce jsme evidovali 2 242 ztrát. Cestující často ztrácí zavazadla a oblečení, výjimkou nejsou ani živá zvířata či další kuriozity,“ uvedl Milan Křístek, generální ředitel DPP. Nejčastěji lidé zapomínají věci v autobusech, pak následují tramvaje a metro. Pokud se o nalezené věci nikdo nepřihlásí, bývají jednou týdně zaslány do kanceláře ztrát a nálezů v ulici Karolíny Světlé 5, kterou provozuje MHMP.

Skladba ztracených věcí během roku souvisí zejména s ročním obdobím. Zatímco v zimním čase lidé ztrácejí hlavně šály, čepice a rukavice, tak před prázdninami DPP eviduje žákovské knížky a vysvědčení školáků.

Nejčastěji cestující v pražské MHD ztrácejí příruční zavazadla, tedy tašky, batohy a kabelky. U těch je vyšší šance na vrácení. Na opačné straně úspěšnosti pak stojí nahlášené ztráty mobilních telefonů, u nichž je šance na vrácení nejmenší.

Výjimkou nejsou ani velmi netradiční nálezy. V rámci zvířecí říše DPP často hledá ztracené pejsky v tramvajích a autobusech. V minulosti například řidič autobusu linky č. 124 našel ve voze přepravku s fretkou, další řidič z linky č. 197 živé morče.

Mezi nejzajímavější nálezy patřil nedávno divadelní kostým zanechaný v autobuse, či v tramvaji nalezený advokátní talár, berle, košík s jahodami, stojan na noty či přenosná lednička. V MHD se často hledají i ztracené hudební nástroje, například flétny, v minulosti byl dohledán dokonce i buben. Mezi zajímavé ztráty z loňského roku, které se bohužel dohledat nepodařilo, patřil například demižon se slivovicí zanechaný cestujícím v tramvaji.

O tom, že jsou řidiči DPP čestní, se mohla přesvědčit nedávno i cestující, která jela zaplatit nedoplatek za plyn a řidič ji vrátil nalezenou peněženku i s obnosem ve výši 15 tisíc Kč.

Co dělat v případě ztráty věci v MHD?

  • Nahlášení ztráty tentýž den - V případě ztráty v tramvaji či autobusu mohou cestující volat na informační linku 296 19 18 17, kde se po získání podrobnějších informací pracovník linky spojí s dispečerským pracovištěm, které informuje řidiče konkrétní linky. Pokud je věc dohledána, cestujícímu je sděleno, kdy a kde si může ztracenou věc vyzvednout.
  • Nahlášení ztráty v následujících dnech - Pokud cestující ztrátu nahlásí později, pracovník informační linky mu sdělí telefonní číslo na garáž, či vozovnu, kde se nachází vůz, ve kterém byla věc ztracena.
  • Všechny nevyzvednuté ztráty a nálezy se pak jednou týdně, a to vždy ve čtvrtek, sváží do kanceláře ztrát a nálezů v ulici Karolíny Světlé 5, Praha 1, tel. č. 224 235 085. Otevírací doba po a st 8 - 17:30, út a čt 8 - 16, pá 8 - 14, polední přestávka 12:00 – 12:30.

Co dělat v případě nálezu?

  • Pokud cestující nalezne něco ve voze MHD, je nejlepší odevzdat předmět přímo řidiči tramvaje či autobusu, popřípadě v metru dozorčímu stanice.

Možností je samozřejmě také odevzdat předmět v kanceláři ztrát a nálezů Karolíny Světlé 5, Praha 1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…