DPP zvítězil v mezinárodní soutěži Global Light Rail Awards 2018

17.10.2018 12:54 | Zprávy

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) uspěl ve finále 12. ročníku soutěže Global Light Rail Awards 2018 (Světové ocenění městských systémů lehkých železnic 2018). Získal první cenu v kategorii Most Improved System (nejvíce vylepšený systém). DPP se v soutěži prezentoval svými úspěchy při modernizaci tramvajové dopravy v Praze za poslední dekádu.

DPP zvítězil v mezinárodní soutěži Global Light Rail Awards 2018
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Od roku 2009 probíhá systematická modernizace infrastruktury tramvajových tratí i vozového parku. Měřitelným výsledkem tak jsou úspěchy nejen ve větším jízdním komfortu a v lepším vzhledu tramvajových tratí, ale také ve významném snížení hluku z tramvajové dopravy či v zajišťování bezbariérových přístupů. V období 2009 – 2018 bylo modernizováno 47 % tramvajové sítě. Paralelně s modernizací tratí došlo k obnově 45 % objemu vozového parku. Vyšší kvalita tramvajové dopravy tak jistě přispěla k nárůstu počtu cestujících, například v období od roku 2014 do roku 2017 vzrostl počet cestujících přepravených tramvajemi o 4 %, a to z cca 357 mil. osob na cca 372 mil. osob za rok.

„První místo pro DPP v této prestižní soutěži je obrovský úspěch. Konkurence byla veliká a vítězství v jedné z kategorií potvrdilo, že tramvajová doprava v Praze je z celosvětového pohledu fenomenální,“ uvedla Zora Karmazín Blümlová, vedoucí odboru Kancelář společnosti.

„Do Prahy se k nám jezdí inspirovat tramvajovou dopravou každoročně několik desítek zahraničních delegací. Tato cena je tak poděkováním a oceněním práce kolegů, kteří se modernizací infrastruktury tramvajových tratí i vozového parku každodenně zabývají. Nelze opomenout ani kolegy, kteří připravují výstavbu nových tramvajových tratí,“ řekl po slavnostním vyhlášení v Londýně Jiří Došlý, vedoucí oddělení Komunikace a vnější vztahy DPP.

Vyhlášení letošních vítězů předcházelo vyhodnocení odbornou porotou v průběhu letošního září. Odborná porota, složená z expertů na městskou veřejnou dopravu, kolejové městské systémy i zástupců akademického sektoru, se detailně seznamovala se všemi projekty. Projekty byly porotou posuzovány z hlediska technických řešení, inženýrské inovace, bezpečnosti nebo zákaznicky orientovaného přístupu. Vyhodnocení tak bylo uděleno klíčovým inovátorům a lídrům v celosvětově rostoucím sektoru lehké kolejové městské dopravy.

Global Light Rail Awards je celosvětová soutěž, ve které odborná porota vyhodnocuje přihlášené projekty tramvajových systémů a systémů tramvajových rychlodrah. V letošním 12. ročníku soutěžilo 122 projektů v celkem 15 kategoriích. DPP vyhrál první cenu v kategorii Most Improved System.

Další informace o soutěži a jejích vítězích naleznete ZDE.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s. je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 145 autobusových linek, dále 25 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2018 bylo ve vlastnictví společnosti 1 168 autobusů, 854 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede cca 178 mil. kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2018 celkem 10 932 zaměstnanců, z toho 4 230 tvoří řidiči MHD.
Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…