Dálnice D3 od Budějovic po Mezno by mohla být v roce 2017

02.02.2015 16:26

Na jaře by se měly začít stavět další dva úseky jihočeské dálnice D3. Konkrétně mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem a mezi Borkem a Úsilným. Vše za předpokladu, že se žádná firma neodvolá proti tomu, že tendr za více než miliardu korun získaly firmy Strabag a Eurovia.

Dálnice D3 od Budějovic po Mezno by mohla být v roce 2017
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

„S radostí jsme vzali na vědomí, že se konečně rozhodlo o těchto dvou úsecích, které již byly dva roky vysoutěžené. Budu pevně věřit, že nyní už nedojde k žádnému dalšímu odvolání a že na jaře se na těchto úsecích začne konečně stavět,“ uvedl hejtman Jiří Zimola po setkání členů Sdružení pro výstavbu D3 a R4, které se uskutečnilo v pondělí 2. února 2015 na krajském úřadě.

Obdobné naděje neskrýval ani předseda uvedeného sdružení Pavel Eybert. „Nepředpokládáme, že by v úsecích Veselí nad Lužnicí – Bošilec a Borek – Úsilné měly nastat nějaké komplikace, konkrétně, že by se ještě někdo kvůli výběrovému řízení odvolal,“ uvedl.

Úsek Veselí – Bošilec za 635 milionů korun postaví konsorcium vedené společností Strabag, ve kterém je druhým členem Eurovia a úsek Borek – Úsilné za 718 milionů konsorcium vedené společností Eurovia s druhým členem Strabagem.

Zahájit práce na těchto úsecích se dosud nedařilo, když samotná soutěž trvá už od roku 2012. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už dříve vyhlásilo vítězem v obou tendrech společnost Skanska, jeho rozhodnutí ale zrušil Úřad na ochranu hospodářské soutěže, na který se obrátili právě současní vítězi zakázek Strabag a Eurovia.

Další na řadě jsou úseky od Bošilce po Ševětín a od Ševětína po Borek

Za další dobrou zprávu Zimola označil, že běží výběrové řízení na dodavatele stavby zbývajícího úseku od Bošilce po Ševětín a pro úsek od Ševětína po Borek se výběrové řízení připravuje. „Vhodný uchazeč by měl být vybrán do konce roku, když vše dobře půjde a nikdo se proti výsledkům soutěže neodvolá. Pokud ne, tak by se tu v příštím roce mělo začít stavět,“ naznačil hejtman.

Otázkou zatím zůstává obchvat Českých Budějovic, na jehož přípravách se rovněž pracuje.

Dálnice D3 z Českých Budějovic do Mezna na Benešovsku by pak mohla být hotova v roce 2017. „Dokončení celé jihočeské části dálnice D3 a na ni navazujíc rychlostní komunikace R3 směřujeme k roku 2021, kdy máme naposledy možnost čerpat na tuto stavbu evropské prostředky,“ připomněl Eybert.

Zároveň pokračují i přípravy pro stavbu rychlostní komunikaci R3 směrem na hranici s Rakouskem. „A v běhu je i výběrové řízení na dodavatele pokračování stavby rychlostní komunikace R4, která dnes končí v Dubenci,“ doplnil Zimola.

Zimola zároveň řekl, že se podle ŘSD pracuje také na studii, která má zvýšit počet jízdních pruhů mezi Vodňany a Českými Budějovicemi. „A totéž platí i pro silnici vedoucí z Budějovic na hranice v Dolním Dvořišti,“ uzavřel hejtman s tím, že snad opět nedojde k výměnám ministra dopravy či šéfa ŘSD, které stavbu dálnice D3 také komplikovaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …