Dana a Emil Zátopkovi na stříbrné minci ČNB

17.09.2022 17:59 | Tisková zpráva

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou minci v hodnotě 200 Kč, která připomene 100 let od narození legendárních českých sportovců Dany a Emila Zátopkových. V prodeji je od středy 14. září 2022.

Dana a Emil Zátopkovi na stříbrné minci ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Dana Zátopková, rozená Ingrová, a Emil Zátopek se narodili ve stejný den, 19. září 1922. Potkali se na atletických závodech ve Zlíně, kde Dana soutěžila v hodu oštěpem a Emil v běhu na tři kilometry. Manželství uzavřeli v říjnu roku 1948. Za svou sportovní kariéru získali oba sportovci nespočet medailí, nezapomenutelnou se stala zejména olympiáda v Helsinkách v roce 1952, kde Dana získala zlatou medaili v hodu oštěpem a Emil tři zlaté medaile v běhu na pět kilometrů, deset kilometrů a na maratonské trase, kterou tehdy běžel poprvé v životě. Emil Zátopek zemřel ve věku 78 let, Dana Zátopková se dožila 97 let.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

Podobu pamětní dvousetkoruny, věnované manželům Zátopkovým, navrhl Vojtěch Dostál. Na lícní straně mince dominuje kompozice běžeckých drah, tří oštěpů a státní vlajky. Na rubové straně jsou ztvárněny portréty obou sportovců v pohybu.

ČNB vydává celkem 23 700 mincí ve dvojím provedení – v běžném (standard) a špičkovém (proof). V běžné kvalitě s vroubkovanou hranou je emitováno 8 300 kusů. Dalších 15 400 kusů má špičkovou kvalitu, která se vyznačuje vysoce leštěným mincovním polem, matovaným reliéfem a hladkou hranou s vlysem. Každá mince má průměr 31 mm a hmotnost 13 g. Pro ČNB je vyrobila Česká mincovna, a. s., ze slitiny, obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi.

Nominální hodnota mince 200 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů (ZDE).

Mince věnovaná manželům Zátopkovým je poslední pamětní stříbrnou mincí vydanou Českou národní bankou pro tento rok. V říjnu ČNB vydá zlatou minci 5000 Kč s motivy města Litoměřice. Přehled dalších plánovaných i již dříve vydaných emisí je k dispozici v emisním plánu na období 2021–2025 na webu ČNB (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…