Daruj krev s Českým rozhlasem: První letošní sérii odběrů krve

15.03.2013 10:12

Ve středu 13. března proběhly první letošní podporované odběry krve v rámci projektu Daruj krev s Českým rozhlasem.

Daruj krev s Českým rozhlasem: První letošní sérii odběrů krve
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Projekt podpořili na transfuzních odděleních čtyř pražských nemocnic a na dalších osmi místech v regionech ve spolupráci se stanicemi Českého rozhlasu Brno, Hradec Králové a Olomouc. V regionech je započítána také Plzeň, kde odběry proběhnou o týden později, ve středu 20. března.

V Praze odběry krve probíhaly během dopoledne. Mimo sídla transfuzních stanic mohli zájemci darovat také přímo v budově rozhlasu ve Vinohradské 12. Tuto část odběrů již po několikáté zajistila vojenská nemocnice z pražských Střešovic. „V rozhlase včera darovalo krev 28 lidí. Možnosti využili zaměstnanci, kterým vyhovuje, že odběry vlastně přichází za nimi, ale i naši posluchači. Ti většinou přicházeli s komentářem, že už nad darováním uvažují léta, jen se nemohli odhodlat. A když ráno slyšeli naši výzvu, povzbudilo je to a řekli si, že je tedy ten správný čas. To je pro nás velká satisfakce a dobrý pocit ze smysluplné činnosti,“ vyjadřuje se k akci Jakub Čížek, mluvčí Českého rozhlasu.

Český rozhlas Plzeň tradičně spolupracuje s transfuzní stanicí místní fakultní nemocnice.  Ta pro tentokrát požádala o posun termínu o jeden týden. Celkový počet úspěšných odběrů krve tedy za týden ještě naroste.

Ostatní stanice Českého rozhlasu zvaly dárce k odběrům do prostorů spolupracujících transfuzních stanic nebo oddělení krajských nemocnic. Český rozhlas Olomouc spolupracuje hned na čtyřech místech v regionech, ČRo Brno zaštiťuje kromě odběrů v Brně také ty v krajské nemocnici ve Zlíně. Dlouhodobou spolupráci si chválí i v nemocnici v Hradci Králové.

Celkem během včerejška darovalo krev 673 lidí, z toho 78 úplně poprvé. Příští týden k celkovému počtu přibudou ještě plzeňští dárci.

Český rozhlas si neklade za cíl přivést co největší počet dárců v jeden den. Snaží se maximálně spolupracovat se zdravotnickými zařízeními a vycházet vstříc jejich potřebám. Smysl projektu je zejména v šíření osvěty, zprostředkovávání informací a bourání mýtů a obav z odběrů krve.

Patrony projektu jsou známí sportovci, členové Centra sportu Ministerstva vnitra, v čele s Martinou Sáblíkovou. Partnerem a soustavným podporovatelem projektu je již od loňského roku společnost Albert.

Darovat krev může každý zdravý člověk ve věku 18 až 65 let, věkový limit pro prvodárce je 60 let. V České republice darují krev 3 lidé ze sta. Přitom každý člověk v průměru za svůj život potřebuje 4krát krevní transfuzi a 12krát preparát vyrobený z krve. 

Více na darujkrev.rozhlas.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…