Den otevřených dveří DPP již dnes!

17.09.2016 9:35

Současná technika, speciální vozy k údržbě tratí metra i základna Hasičského záchranného sboru Metro. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) uspořádá v sobotu 17. září 2016 tradiční Den otevřených dveří pro širokou veřejnost a zájemcům poodhalí prostory i fungování autobusové garáže v Řepích, depa Zličín a vozovny Motol. Ve všech areálech bude prezentována současná technika vozů i dalších technických nebo pomocných zařízení.

Den otevřených dveří DPP již dnes!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

Ve všech třech areálech od 10.00 hodin do 16.00 hodin si návštěvníci budou moci prohlédnout dostupnou techniku pražské MHD. Kromě vozů pro běžnou přepravu budou vystavena také netradiční vozidla, se kterými se cestující v provozu běžně nesetkají. Půjde například o vozy, technická a pomocná zařízení pro opravy a údržbu tratí a dopravních cest.

Pro návštěvníky vozovny Motol bude připraven program Střední průmyslové školy dopravní (ve spolupráci s BESIP), která připravuje studenty na práci v DPP. V depu Zličín budou mít zájemci možnost prozkoumat jednu ze základen Hasičského záchranného sboru, který slouží především k záchranným akcím v pražském metru. Představeny budou také vozy, jež v nočních hodinách zajišťují údržbu tratí metra. V garáži v Řepích se návštěvníkům naskytne pohled na prostory, ve kterých parkuje více než 250 autobusů.

„Doporučuji všem Pražanům, aby Den otevřených dveří využili a na vlastní oči viděli, jak vypadá zázemí firmy, která v Praze zajišťuje městskou hromadnou na dopravu na špičkové úrovni. Málokdo si totiž uvědomuje, kolik lidí a techniky je každý den v Praze v pohybu proto, aby se statisíce cestujících dostaly, kam potřebují,“ řekl náměstek pražské primátorky pro dopravu, sport a volný čas Petr Dolínek (ČSSD).

Kompletní program naleznete ZDE.

Doprava pro návštěvníky DOD

Přepravu návštěvníků mezi depem Zličín, garáží Řepy a vozovnou Motol zajistí speciální bezplatná autobusová linka DOD, a to v intervalu 5 minut. Linka bude v provozu přibližně od 9.45 hodin do přibližně 16.20 hodin v trase Zličín – Depo Zličín – Garáže Řepy – Nemocnice Motol – Vozovna Motol a zpět. Přibližně od 9.45 hodin do 16.00 hodin bude možné na lince (pouze v úseku Zličín – Garáž Řepy) naposledy spatřit autobus typu B 931 (v předpokládaném intervalu 30 minut).

Historická souprava metra 81-71 vyjede v 9.53 hodin ze stanice metra Florenc B, první návštěvníky doveze do zličínského depa v 10.20 hodin. Následně až do 16.31 hodin, kdy vystoupí poslední cestující ve stanici Florenc B, bude souprava v hodinovém intervalu jezdit v trase Depo Zličín – Florenc. Jízda soupravou je zpoplatněna dle Tarifu PID.

Podrobný jízdní řád:

Dle stávajících jízdních řádů bude možné k jednotlivým areálům dále využít následující spoje:

Depo metra Zličín: Ze stanice metra Zličín autobusovými linkami č. 307, 308, 310, 311, 347, 380 a 384 do zastávky Depo Zličín (mapa).

Autobusová garáž Řepy: Pravidelnou autobusovou linkou č. 142 do zastávky Reinerova (mapa).

Tramvajová vozovna Motol: Pravidelnými tramvajovými linkami č. 9 (vybrané spoje budou zajištěny historickými vozy), č. 10 a č. 16 do zastávky Vozovna Motol (mapa).

Stručné představení provozoven DPP

Depo Zličín
Depo Zličín se nachází na západním okraji Prahy a slouží jako základna pro nejmladší pražskou trať metra B. Rozloha depa je 18,3 hektaru a svému účelu slouží od roku 1994. Jeho součástí je i zkušební trať v délce 1 805 metrů. V prostoru tzv. „malého“ depa jsou odstavovány nezávislé trakční prostředky, které v nočních hodinách zajišťují údržbu tratí metra. Jednu ze svých základen tu má také Hasičský záchranný sbor Metro. Deponovací kapacita depa je 200 vozů metra, na kterou bylo depo rozšířeno v roce 2001.

Vozovna Motol Vozovna
Motol zahájila provoz na konci roku 1937, a tak si v příštím roce připomene osmdesát let svého fungování. V současné době jsou ve vozovně deponovány nejmodernější pražské tramvaje 15T. Od roku 1962 je tato vozovna využívána také jako učňovská škola, nachází se zde totiž učebny i odborná pracoviště pro Střední průmyslovou školu dopravní Dopravního podniku hlavního města Prahy. Zajímavou kapitolou v historii vozovny je druhá poloviny sedmdesátých let 20. století, kdy byla dlouhodobě rekonstruována Plzeňská ulice, a tak vlaky odjížděly z vozovny provizorní tratí Kukulovou ulicí na Vypich.

Garáž Řepy Garáž
Řepy je nejmladší pražskou garáží autobusů. Ve druhé polovině šedesátých let minulého století byl nedostatek garážovacích míst pro autobusy, když jejich inventární stav během tří let (1965 až 1967) stoupl téměř dvojnásobně. Na levém břehu Vltavy byla jediná garáž (Dejvice), a tak bylo rozhodnuto o výstavbě moderního areálu v Řepích. První autobusy z moderní garáže vyrazily v polovině srpna 1982. Příští rok si tak připomeneme 35 let fungování areálu. V současnosti už je opět jediná na levém břehu Vltavy, neboť garáž Dejvice byla v první dekádě 21. století zrušena. V současnosti je v Řepích garážováno více než 250 autobusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…