Den otevřených dveří krajského úřadu Moravskoslezského kraje přilákal přes tisíc návštěvníků

30.10.2015 8:20

Přes tisíc návštěvníků letos (29. 10.) navštívilo Den otevřených dveří Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Stejně jako loni na ně čekala prohlídka reprezentativních prostor, diskuse s politiky, zábava i poučení. Podívat se přišli senioři, studenti i rodiče s dětmi. Nejmladším návštěvníkem byla osmitýdenní Nela.

Den otevřených dveří krajského úřadu Moravskoslezského kraje přilákal přes tisíc návštěvníků
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Den otevřených dveří krajského úřadu přilákal přes tisíc návštěvníků.

„Den otevřených dveří letos symbolicky odstartoval řadu připravovaných akcí k 15. výročí působnosti krajů v České republice. Toto výročí chceme využít k prezentaci kraje, abychom zvýšili povědomí obyvatel o tom, jaké má vlastně kraj pravomoci a co je a není v jeho kompetenci,“ říká hejtman Miroslav Novák.

Velký ohlas měly u návštěvníků vystavené exponáty historických motocyklů ze sbírky, kterou kraji daroval akademický sochař Miroslav Rybička, stříbrné poklady z bruntálského a frýdecko-místeckého muzea i hologram, který byl součástí expozice Moravskoslezského kraje na světové výstavě EXPO 20015 v Miláně.

Letos krajský úřad navštívila v rámci studijní stáže programu Erasmus+ také skupina studentů střední školy z města Giresun v Turecku. „Líbila se nám především zasedací místnost zastupitelstva kraje i milí lidé a příjemná atmosféra,“ shrnul Savas Aydin, tlumočník skupiny.

Zájemci si mohli prohlédnout prostory úřadu, do kterých se běžně nedostanou – například místnost, kde probíhají zasedání rady kraje nebo pracovnu hejtmana. Se zástupci vedení kraje besedovali o všem, co je zajímá – školství, doprava, životní prostředí a cestovní ruch. Připravena byla také prezentace vývoje webových stránek kraje v patnáctileté historii, zajímavé knižní publikace i střelba na terč z optických zbraní. Lákadlem byla policejní, hasičská a zdravotnická technika i elektromobily. „Mě nejvíce zaujala kancelář pana hejtmana. Zajímalo mě, jak je vybavená. V budově krajského úřadu jsem úplně poprvé, na Den otevřených dveří krajského úřadu jsme přijeli z Krnova,“ sdělila Katrin Surovková. „Velice zajímavé bylo zkusit si „opilecké brýle“, které simulovaly stav po požití alkoholu nebo marihuany. Dcera se tady nechala u kadeřnice naondulovat. Za odměnu, že vydržela celou poměrně dlouhou prohlídku s průvodcem,“ dodává paní Katrin.

Jednotlivé odbory připravily nejen pro nejmenší vzdělávací a zábavné kvízy i soutěže, pro jejichž úspěšné řešitele byly připraveny malé odměny. Studenti krajských středních škol zájemce učesali, nalíčili nebo jim namíchali nealkoholické drinky, k ochutnání byly také kvalitní regionální potraviny.

V loňském roce Den otevřených dveří krajského úřadu, který se konal po čtyřleté pauze, navštívilo téměř tisíc návštěvníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…