Den otevřených dveří na Ministerstvu obrany ČR přilákal stovky návštěvníků

28.09.2017 19:16

Poprvé v novodobých dějinách naší země se veřejnosti otevřel areál Ministerstva obrany ČR. Návštěvníci si mohli prohlédnout nejen vojenskou techniku vystavenou před hlavní budovou, ale také reprezentační prostory včetně pracovny ministra obrany Martina Stropnického. Jedinečnou možnost podívat se do jinak zcela nepřístupných prostor využily stovky lidí.

Den otevřených dveří na Ministerstvu obrany ČR přilákal stovky návštěvníků
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Den otevřených dveří se u nás koná úplně poprvé. Návštěvníkům můžeme ukázat jen část hlavní budovy, protože jsou zde různá režimová pracoviště. Přesto si myslím, že prohlídka ukazuje průřez ministerstvem. Zajímavá je například výstava fotografií Ten druhý život, kdy snímky pořizovali většinou sami vojáci v misích, lidé se tu dozvědí i informace o programu POKOS a mohou zde také promluvit s vojáky,“ řekl ministr obrany Martin Stropnický na začátku akce.
Návštěvníky pozval i do své pracovny: „Tvoří ji předsálí, sekretariát a samotná velká pracovna. Je tam také velký obraz Tomáše Garrigua Masaryka a vlajka z afghánské základy Bagrám, která připomíná tragédii z roku 2014, kdy po útoku sebevražedného atentátníka zemřelo pět vojáků. Vlajku jsem dostal od vojáků, když jsem je navštívil,“ doplnil ministr Stropnický.

Návštěva reprezentačních prostor

Reprezentační prostory byly pochopitelně velkým lákadlem. Prohlídková trasa doprovázená odborným výkladem vedla do prvního patra hlavní budovy, kde se nachází několik salonů sloužících k jednání. Návštěvníci si prohlédli Zrcadlový salonek, kde probíhají tiskové konference, dále Salonek Praha určený k pracovním obědům, Vojenský salonek, kde ministr obrany vede bilaterální jednání se zahraničními ministry obrany a také Vlajkový salonek, v němž se konají pravidelné porady s náměstky. Vrcholem byla pracovna ministra Martina Stropnického.

Doprovodný program byl připravený i před hlavní budovou. Velkou pozornost přilákala vojenská technika, například Land Rover Defender 130 Kajman, který je určen k plnění bojových a speciálních úkolů v sestavě výsadkového praporu, či víceúčelové obrněné vozidlo Iveco. Nechyběla ani Škoda 903, československý štábní automobil, který sloužil pro potřeby ministrů obrany v době první republiky. Lidé ho mohli porovnat se současným služebním vozem Škoda Superb.

Návštěvníci si na výstavních panelech přečetli také historické informace o budovách Ministerstva obrany ČR, zhlédli fotografie ze zahraničních misí v rámci expozice Ten druhý život a soutěžili s programem Příprava občanů k obraně státu (POKOS).

Nutná registrace

Prohlídka areálu byla umožněna pouze registrovaným návštěvníkům. Tři sta z nich využilo možnost registrovat se dopředu elektronickou formou, další dvě stovky se registrovaly na místě. Ministerstvo obrany je zájmovým objektem, kde platí bezpečnostní pravidla. Na bezpečný průběh celé akce proto dohlížela Vojenská policie. Ta měla k dispozici kromě dvou bezpečnostních rámů také mobilní rentgenové pracoviště pro bezpečnostní kontrolu příručních zavazadel návštěvníků.

Do areálu se nedostali lidé, kteří u sebe měli bodné, střelné, řezné a sečné zbraně, hořlavé látky či alkoholické a nealkoholické nápoje. Kontrola tak mnohým návštěvníkům připomínala běžnou bezpečnostní kontrolu na letištích a nikdo se nad ní nepozastavoval. Díky včasné registraci a dobré práci Vojenské policie se u vstupu netvořily žádné fronty.

Současná budova Ministerstva obrany vznikla v letech 1895 až 1900 v prostoru Mariánských hradeb původně jako kadetní škola. Budovy vystavěla karlínská stavební firma Václav Nekvasil podle projektu architektů Františka Eckerta a Josefa Bertla.
Po roce 1918 zde sídlilo několik institucí, například Ministerstvo spravedlnosti, Ministerstvo financí a Nejvyšší správní soud.
Po druhé světové válce zde sídlila opět Vysoká vojenská škola, po roce 1948 byla přejmenovaná na Vysoké vojenské učiliště Praha následně v roce 1951 transformované na Vojenskou akademii. Ta zde sídlila až do roku 1969, kdy byly budovy Na Valech vyčleněny pro ústřední orgán vojenské správy – Ministerstvo národní obrany. To zde se změnou názvu sídlí dodnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…