Diskuse: Hrozí České republice nedostatek energií?

18.06.2013 19:31

Účastníci energetické konference s titulem Zdroje vs. spotřeba živě diskutovali o tom, jak se bude vyvíjet spotřeba elektrické energie a jaké zdroje budou hrát prim v energetickém mixu ČR. Mezi odborníky převládl názor, že spotřeba elektřiny navzdory energetickým úsporám v budoucnu mírně poroste. Diskuse potvrdila, že otázka nových zdrojů elektrické energie se v kontextu docházejících zásob uhlí, dosluhujících hnědouhelných elektráren a stárnoucí infrastruktury stává naléhavou.

Diskuse: Hrozí České republice nedostatek energií?
Foto: Azol s.r.o.
Popisek: Teplárna Opatovice

Současná situace v energetice je velmi turbulentní a hledání správné strategie se stává stále obtížnější. Jak se bude vyvíjet energetická politika EU a její přístup k omezování emisí skleníkových plynů, co přinese rozvoj těžby břidličného plynu nebo jaký bude mít dopad na spotřebu elektřiny rozvoj elektromobilů – to jsou jen některé těžko předpověditelné proměnné, které významně ovlivní ekonomiku v Evropské unii.

Podle ředitele Operátora trhu s elektřinou Jiřího Šťastného se náhrada za stávající uhelné elektrárny nehledá snadno. „Vývoj cen silové elektřiny nemotivuje investory k výstavbě nových energetických zdrojů. V ideálním energetickém mixu by mělo být podle mého názoru z padesáti procent zastoupeno jádro, ze čtyřiceti uhlí a desetinu pokryjí plyn a obnovitelné zdroje,“ prohlásil Jiří Šťastný.

Ředitel divize strategie ČEZ Pavel Cyrani shrnul několik faktorů, které podle něj povedou k tomu, že spotřeba elektřiny v České republice poroste. „Česká republika bude bohatnout, což se pojí s růstem spotřeby elektřiny, která se dotáhne na průměrnou spotřebu elektřiny na hlavu v patnácti starých zemích Evropské unie. ČR za nimi zaostává o 15 %,“ uvedl šéf strategie ČEZ. I kdyby se EU vydala cestou snižování energetické náročnosti hospodářství, nemusí to podle Cyraniho znamenat absolutní pokles spotřeby elektrické energie, protože snižování uhlíkových emisí je v principu postaveno na elektrifikaci

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj prohlásil, že vítá snahy o zvýšení podílu průmyslu na ekonomice Evropské unie. Současné ceny elektřiny ovlivněné vysokými dotacemi na obnovitelné zdroje ale podle něj snižují konkurenceschopnost českého průmyslu. Podle Rafaje je v českých podmínkách správnou cestou rozvoj jaderné energetiky, tedy dostavba dvou temelínských bloků. „Jakmile budeme bohatí jako Německo, můžeme uvažovat o jiných, třeba ekologičtějších cestách,“ prohlásil Rafaj.

Ředitel Sekce energetiky Ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Gebauer uvedl, že Česká republika bude postupně přecházet k převážně nízkouhlíkovým zdrojů a zároveň by si měla zachovat do budoucna mírně proexportní charakter výroby elektřiny.  „Z jádra dnes pochází přes 30 % vyráběné elektrické energie a cílem Státní energetické koncepce je navýšit toto číslo na 50 % díky dostavbě Temelína. Pokud jde o obnovitelné zdroje, tak je cílem vlády plně odbourat přímé provozní dotace,“ sdělil Pavel Gebauer z ministerstva průmyslu, „už stávající podpora představuje poměrně vysokou finanční zátěž na příštích osmnáct let.“

V rámci panelové diskuze padla také otázka zajištění dostatečného počtu kvalifikované pracovní síly v energetice. Libor Kozubík, vedoucí sekce energetiky IBM Global Business Services, upozornil, že průměrný věk pracovníka v energetickém sektoru činí 44 let. Rektor ČVUT Václav Havlíček potvrdil, že je velký problém s počtem uchazečů o studium energetiky a často i s malou kvalitou některých absolventů.

Diskusní cyklus Energetická bezpečnost ČR pořádá Institut pro veřejnou diskusi (IVD) ve spolupráci s týdeníkem Ekonom. Odborným partnerem diskusního setkání je ČVUT v Praze. Mediálními partnery jsou týdeník Ekonom a deník Hospodářské noviny. Partnery diskusního setkání jsou Skupina ČEZ, ČEPS, OTE, Severočeské doly a společnost IBM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…