Dlouhé stráně loni navštívil rekordní počet turistů, letos přivítají miliontého návštěvníka

22.01.2017 16:59

Vodní přečerpávací elektrárnu Dlouhé stráně vloni navštívilo 84 771 lidí, o pět tisíc více než před rokem. Statistiky potvrzují rostoucí oblibu jednoho ze „sedmi divů Česka“, loňský údaj je dokonce nejvyšší v historii. „V roce 2017 přivítáme miliontého návštěvníka, který se může těšit na dárek i exkurzi do běžně nepřístupných míst elektrárny,“ řekl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Dlouhé stráně loni navštívil rekordní počet turistů, letos přivítají miliontého návštěvníka
Foto: ČEZ
Popisek: Dlouhé stráně.

Z uvedeného počtu absolvovalo přes 31 tisíc zájemců exkurzi v podzemních útrobách elektrárny, dalších více než 53 tisíc lidí se nechalo vyvézt lanovkou k horní nádrži. „Celkový počet návštěvníků byl ještě vyšší, protože stovky turistů k horní nádrži přicházejí pěšky nebo vyjíždějí na kole. Ti ve statistikách nejsou,“ upřesnila Iveta Floryčková, vedoucí infocentra K3 Sport, které exkurze v elektrárně zajišťuje.

Růst počtu návštěvníků souvisí s tím, že stále více lidí dává přednost tuzemské dovolené. „Zaznamenali jsme návštěvníky z krajů, kteří k nám dříve nejezdili, například z Karlovarského, Plzeňského nebo Jihočeského kraje. Lidé navíc stále častěji spojují poznání se zážitky, takže kromě exkurze si užívají výjezd první šestisedačkou lanovkou v Česku k horní nádrži elektrárny a odtud se spustí sedmnáctikilometrovým sjezdem na koloběžkách,“ dodal Petr Marek, vedoucí střediska Kouty.

Část návštěvníků tvořili také „otcové zakladatelé“ elektrárny: na turbíny i horní nádrž se přijeli v rámci oslav 20. výročí od zahájení provozu podívat projektanti a stavitelé Dlouhých strání. Od zahájení výstavby 1978 do spuštění v roce 1996 pracovalo na budování unikátního energetického díla několik tisíc lidí.

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, a především v období nedostatku energie, kdy elektřinu naopak vyrábí a prodává za vyšší cenu. Stále větší význam elektrárny rovněž spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů energie.

Unikátní záběry elektrárny zveřejnil ČEZ v rámci série virtuálních prohlídek svých elektráren ZDE. Podrobnosti o exkurzích i objednávkový formulář najdou zájemci ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

19:15 Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

Prezident České republiky Petr Pavel na Pražském hradě opět jmenoval nové generály z řad vojáků z po…